Пълен обрат със сина на Байдън, какво се случи

говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че президентът и съпругата му обичат Хънтър

Пълен обрат със сина на Байдън, какво се случи | StandartNews.com

Синът на президента на САЩ Джо Байдън - Хънтър, не се призна за виновен по обвиненията в укриване на данъци и притежание на оръжие, съобщиха световните агенции. Съдийката в Делауеър Мариeлън Норейка, която бе назначена от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, обяви, че има нужда от повече време да преразгледа неговото по-ранно споразумение с федералните прокурори, по силата на което той можеше да избегне присъда по делото, свързано с оръжието, уточнява Ройтерс, предава БТА.

Както вече беше съобщено, според твърденията на прокурори Хънтър не е платил данъци върху доходи от над 1,5 милиона долара през 2017 г. и 2018 г., въпреки че е дължал над 100 000 долара. В отделно дело той е обвинен и в незаконно притежание на огнестрелно оръжие, докато е в състояние на зависимост и употребява контролирано вещество, което е престъпление в САЩ.

Синът на Джо Байдън беше сключил сделка с федералните прокурори в щата Делауеър за предварително отклонение от съдебен процес по това обвинение. По силата на тази сделка Хънтър възнамеряваше да се признае за виновен по обвиненията в укриване на данъци. В такъв случай казусът с оръжието - притежаваният в продължение на 11 дни през 2018 г. "Колт Кобра .38 Спешъл", щеше да бъде изтрито от досието му.

Въпросното споразумение обаче отпадна, защото федералната съдийка по делото му изрази притеснение от формулировката на тази част от сделката, която позволяваше на Байдън да избегне присъда по споменатото отделно обвинение, свързано с оръжието, гласи публикация на репортер на "Блумбърг" в социалната мрежа "Екс" (досега известна като "Туитър"). "Момчета, мисля, че има смисъл да ви накарам да говорите повече", са думите ѝ към адвокатите на Хънтър Байдън, цитирани от Асошиейтед прес.

Съдийката даде на защитата на Хънтър Байдън и на федералните прокурори срок от 30 дни да ѝ дадат обяснение защо трябва да приеме първоначалното извънсъдебно споразумение.

По информация на Си Ен Ен, цитирана от Ройтерс, Хънтър Байдън и федералните прокурори вече са стигнали до ново извънсъдебно споразумение по делото за укриване на данъци, в което има по-малко възможности за избягване на присъда по друго дело срещу него.

Според версията на Си Ен Ен първото споразумение се е провалило заради случай от различно естество - течащото разследване срещу Хънтър Байдън за нарушение на закона за регистрация на чуждестранните субекти.

Според новата сделка, в която има по-малко възможности за избягване на присъда, прокурорите могат да подведат под отговорност Байдън-младши по обвинения, различни от тези, по които е сключена тя.

Междувременно говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че президентът Джо Байдън и съпругата му Джил обичат своя син Хънт и го подкрепят в опита му да изгради наново живота си, предаде Ройтерс. От години републиканците обвиняват Хънтър Байдън, че е използвал политическата власт на баща си за лична изгода в сделките си в Украйна и Китай, припомня агенцията. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай