Плашат да обезглавят косовски журналист

Плашат да обезглавят косовски журналист  | StandartNews.com

Висар Дурики разнищва религиозни екстремисти и бойци в Сирия и Ирак

Журналист от Косово обяви, че е заплашван с екзекуция от страна на религиозни фундаменталисти в страната му, съобщиха световните агенции. Висар Дурики, който отразява въпроси, свързани с религиозния екстремизъм и е описвал в свои статии насърчаването на младежи от Косово за участие в джидад в Сирия, заяви, че заплахите към него са отправени предимно чрез съобщения в една от социалните мрежи.

"Получих множество заплахи, предимно чрез Фейсбук. В някои от тях те (фундаменталистите) заплашват, че ще ми отрежат главата. Надявам се, че полицията ще реагира бързо, защото не се чувствам в безопасност", казал Дурики, цитиран от агенция Франс прес. Организация "Репортери без граници" веднага излезе със заявление, в което изрази "крайна тревога" за съдбата на Дурики и призова властите на Косово да осигурят безопасността на журналиста. "Тази ситуация много ни тревожи и заплахите трябва да бъдат приети сериозно. Правителството е длъжно да му осигури полицейска защита и трябва да се направи разследване, за да се открият авторите на тези заплахи", заяви генералният секретар на организацията Кристоф Делуар.

Онзи ден американският тв канал Си Ен Ен съобщи, че Косово е държавата от Източна Европа с най-много джихадисти в Сирия. Броят на косовските албанци, които воюват там, е 100-120 души или 0,006 на сто от чуждите джихадисти.

Убиха заместник на халифа

При американски въздушен удар в северния иракски град Мосул е бил убит един от лидерите на "Ислямска държава" - Абу Хаджир ас Сурий. Това съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовавайки на съобщение на министерството на отбраната на Ирак. По данни на ведомството, Ас Сурий е "дясната ръка" на лидера на джихадистите Абу Бакра ал Багдади. В съобщението се добавя, че в резултат на контратерористична операция са ликвидирани 22 екстремисти южно от град Тикрит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай