Пилотът на разбилия се самолет все още се е "обучавал"

Пилотът на разбилия се самолет все още се е "обучавал" | StandartNews.com

Сан Франциско. Пилотът на разбилия се самолет на Asiana на летището в Сан Франциско е бил в период на "обучение" за Боинг 777, докато се е опитвал да приземи самолета в събота, заявиха от южнокорейската авиокомпания, предаде Ройтерс.

Лий Канг-Кук, вторият най-млад пилот от четиримата на борда на самолета Asiana Airlines, е имал 43 часа опит на Боинг 777, стана ясно в понеделник. Екипажът на самолета се опита да прекрати кацането по-малко от две секунди, преди да се ударят в морската дига на летището.

Това е бил първия опит на Лий да приземи Боинг 777 в Сан Франциско, въпреки че той е летял до там на различни видове самолети, заяви говорител на южнокорейското транспортно министерство. Лий Канг-Кук е натрупал общо 9,793 летателни часа, включително и 43 в управление на Боинг 777.

При катастрофата загинаха двама души, а над 180 бяха ранени, шестима от които са в критично състояние. На борда имаше 307 души.

Двете жертви са китайски момичета на 15 и 16 години, които били в група от 35 китайски ученици.

Получените от двете черни кутии данни потвърдили показанията на пътниците от полет 214 на южнокорейската авиокомпания, че секунди преди катастрофата пилотите се опитали да увеличат скоростта, за да избегнат кацането и да направят втори опит за приземяване.

Според разговорите в пилотската кабина полетът протичал нормално и проблемите изникнали в последните минути.

Asiana призна, че самолетът, купен през март 2006 г., е бил на ремонт през юни заради теч на масло от двигателя. В същото време от компанията незабавно бе отхвърлена версията за техническа повреда, казвайки, че е имало „немеханичен проблем" в момента на катастрофата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай