Пхенян призна: Ким е болен

Пхенян призна: Ким е болен | StandartNews.com

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун не се чувства добре. Това признаха официално властите в КНДР по време на телевизионно предаване, излъчено в четвъртък вечер по държавната телевизия. За здравето на Ким се спекулира от няколко седмици, тъй като той не се е появявал на публични места от 3 септември насам. При последните му появи пред публика пък 31-годишният Ким накуцваше и се придвижваше с бастун.

Съобщението за влошеното му здраве дойде, след като Ким не се появи и на състоялата се на 25 септември сесия на Върховното народно събрание (парламента) на страната. След идването си на власт през декември 2011 г. той участва във всичките състояли се оттогава четири сесии на парламента и това е първата, която пропуска.

"Богатството и просперитетът на нашия социализъм са благодарение на старателните усилия на нашия маршал, който продължава да осветява пътя на нашия народ като пламъка на огъня, въпреки че страда от неразположение", съобщиха в четвъртък вечер по националната телевизия на КНДР. Въпреки че не бе уточнено от какво точно е болен лидерът, това е първият път, в който се признава слабостта му.

"Ако съдим от походката му, изглежда, че той има подагра - нещо, което се дължи на диетата и генетично предразположение, което е засегнало и други членове на фамилията Ким", смята Майкъл Мадън, експерт по севернокорейските въпроси, цитиран от в. "Гардиън".

По-рано южнокорейски и японски медии съобщиха, че Ким има проблеми с храненето и за кратко време доста е напълнял. Според запознати това се дължи на любовта му към сиренето, която развил в Швейцария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай