Pfizer тества ваксини на деца

Деца на възраст от 6 месеца до 12 години вече са получили първа доза от препарата

Pfizer тества ваксини на деца | StandartNews.com

Компанията Pfizer започна тестването на ваксината си срещу коронавирус на деца. Деца на възраст от 6 месеца до 12 години вече са получили първа доза от препарата с проучване за оценка на безопасността и ефективността на ваксината.

Това съобщиха представители на Pfizer в четвъртък, цитирани от NBC News. 144 са първоначалните участници, с помощта на които ще се определи правилната доза за всяка възрастова група в проучването: 6 месеца до 2 години; от 2 години до 5 години и от 5 години до 11 години. Проучването е подобно на тези, които Moderna, Johnson & Johnson и други провеждат.

За участниците в изпитанието дозите ще бъдат до 30 микрограма. При хора на възраст 16 и повече години ваксината Pfizer-BioNTech се прилага в две дози от 30 микрограма в интервал от три седмици. По-късните етапи на педиатричното проучване ще разширят броя доброволци и ще включват около 4500 деца в САЩ и Европа.

Участниците в проучването ще бъдат избрани на случаен принцип, за да получат или ваксината Pfizer-BioNTech, или плацебо. Служители на компанията заявиха, че участниците в процеса ще бъдат наблюдавани в продължение на шест месеца след ваксинацията.

По време на първоначалното им изпитване за фаза 3, Pfizer и BioNTech включиха 2259 деца на възраст от 12 до 15 години.

Счита се, че деца под 12-годишна възраст не са сред най-уязвимите към Covid-19, но могат да бъдат заразени и да разпространяват вируса. Само в САЩ над 3 млн. деца са били заразени, като от тях са починали 13 000.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай