Петима индийски войници са убити в Кашмир

Петима индийски войници са убити в Кашмир | StandartNews.com

Ню Делхи. Петима индийски войници бяха убити при нападение по спорната граница с Пакистан в района на Кашмир, по информация на висш индийски офицер, предаде Ройтерс, в атака, която идва в момент, когато двете страни се движат към възобновяване на мирните.

Преговорите бяха преустановени през януари след атака на границата, в която бе обезглавен един индийски войник.

"Бах информиран рано тази сутрин, че пет от нашите войници са били убити на границата. Моите искрени съболезнования на техните близки", Омар Абдула, главен министър за Джаму и Кашмир, заяви в Туитър.

Индийските медии съобщиха, че инцидентът е бил атака над индийски военен пост.

"Това е изключително нещастен инцидент. Ако Пакистан иска да има по-добри отношения с Индия, това не е начинът", заяви заместник вътрешния министър Сингх пред парламента в Ню Делхи.

Пакистанската армия отрече съобщенията на индийските власти за убийството на петима индийски войници при атака срещу военен пост, предаде АФП.

"Пакистански войници не са преминавали в Индия, нито пък са произвеждали и провокирали стрелба. Индийските обвинения са напълно неоснователни", заяви говорител на пакистанската армия.

Дълготраен мир между Пакистан и Индия, които са водили три войни, след като и двете получи ханезависимост през 1947 г., отдавна се оказва труден. С опасенията за избухване на нови конфликти в Афганистан, след като западните сили се изтеглят следващата година, е още по-важно за Индия и Пакистан да намалят напрежението.

Длъжностни лица от двете страни казаха, че може да има среща между министър-председателя Наваз Шариф и индийския му колега Манмохан Сингх, в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през септември.

Индия обвиненява Пакистан, че въоръжава и подпомага бунтовници в Кашмир, предимно мюсюлманска територия, за която претенции имат и двете държави.

Пакистан отрича да въоръжава бунтовниците, заявявайки, че предлага само морална подкрепа на народа на Кашмир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай