Пекин бедства заради замърсения въздух

Пекин бедства заради замърсения въздух | StandartNews.com

Пекин. Пекин остана обгърнат в опасен смог за трети ден, въпреки обявените затваряне и съкращаване на производството на 147 от промишлените предприятия в града.

Смогът в Пекин достигна рекордни равнища, след като измерените във въздуха прахови частици във вторник сутринта бяха 444 микрограма на кубичен метър в центъра на града. Според стандартите на Световната здравна организация максималните безопасни нива са 25 микрограма.

Атмосферното замърсяване в Пекин толкова се влоши, че дори статуите вече носят маски, предаде Асошиейтед прес.

Студент по психология от Пекинския университет отишъл при статуите в кампуса и им поставил маски на испанския писател Мигел де Сервантес, съоснователя на комунистическата партия Ли Дачжао и практикуващ тай чи мъдрец.

Някои райони в Северен Китай претърпяват шести пореден ден тежко замърсяване на въздуха.

Очаква се замърсяването на въздуха в части от Източен, Северен и Централен Китай да продължи до сряда вечер, когато се прогнозира, че дъждове и ветрове ще помогнат за разсейването му.

Във вторник ясно, че китаецът Ли Гуейсин от северния град Шъдзяджуан ще стане първия по рода си в страна, който има намерение да заведе дело срещу правителството заради замърсяването на въздуха, съобщи Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай