Пазят папата от маймуни в Рио

Шофьор обърка пътя и вкара Франциск в задръстване

Пазят папата от маймуни в Рио | StandartNews.com

Ужас за охраната и ексказ сред тълпите поклонници - така изглеждаха първите часове от визитата на папа Франциск в Бразилия в понеделник вечерта. Светият отец кацна в Рио де Жанейро в следобедните часове местно време и бе посрещнат на летището от президентката Дилма Русеф. Младежки хор изпя химн, свързан със Световния ден на католическата младеж, след което шествието пое през града към резиденцията на губернатора, където трябваше да има официална церемония по посрещането на папата.

Хиляди вярващи бяха наизлезли по пътя на кортежа, за да приветстват папа Франциск. Събралите се тълпи изправиха на нокти охраната, като за това допринесе и шофьорът на папата, който обърка пътя. Сливането с множеството обаче се хареса на Франциск, който винаги държи да е близо до поклонниците. Църковните власти обясниха, че шофьорът на папата направил погрешен завой на 12-лентовия булевард "Авенида президенте Варгас" в центъра, като пропуснал разчистените платна и влязъл в другите, задръстени с автобуси и таксита. Франциск изглеждаше спокоен и свали стъклото от своята страна, като махаше на хората и докосваше най-близките, които протягаха ръце към него навътре в колата. След като най-сетне си проби път през задръстването, Франциск смени колата с открит джип, с който обиколи улиците в центъра на Рио. За да го видят, някои се бяха покачили по дървета, автобусни спирки и будки за вестници. Хиляди бяха излезли на балконите си и дори по прозорците на небостъргачите.

По-късно папата бе официално посрещнат в губернаторския дворец. Речта си там той отново посвети на младите хора. "Дойдох, за да се срещна с млади хора, идващи от цял свят, привлечени от отворените обятия на Христос Спасител", каза Франциск. "Той иска да намерят убежище в неговите обятия, близо до сърцето му да чуят неговия призив ясно и мощно", продължи папата.

Освен за опазването му от недоброжелатели по улиците на Бразилия охраната на Франциск трябва да го пази и от.. маймуни. В резиденцията, където е настанен Светият отец, прозорците са били щателно проверени и плътно затворени, за да бъдат избегнати набезите на маймуни капуцини. Приматите са известни с влечението си към лъскавите предмети, а също и с лакомията си. Заради тях били затворени дори прозорците в спалнята на папа Франциск.

Междувременно главата на римокатолическата църква, който е известен със своята скромност, отказа да му носят храна от ресторанта на скъпарския хотел "Копакабана Палас". Франциск е предпочел да му готвят монахини, обитаващи католическия учебен комплекс "Сумаре", където се намира и папската резиденция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай