Патриарх и папа - съдружници по неволя

Патриарх и папа - съдружници по неволя | StandartNews.com

Кирил и Франциск се срещат в момент, когато църквата е притисната от секуларизма и исляма

Международното летище в Хавана днес ще се превърне в арена на безпрецедентно историческо събитие - срещата между Римския папа Франциск и Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Забележителното е, че никога досега главите на Католическата и Руската църква не са се срещали от основаването на Московската патриаршия през 1598 г. до ден днешен. Днес те представляват двете най-многобройни църкви - католиците по света са над 1 млрд., а православните руснаци - над 150 млн. в самата Русия и по света.

Сериозни опити да съберат папа и патриарх бяха направени преди двайсет години. Планираната в Австрия среща между Алексий Втори и Йоан Павел Втори обаче така и не се осъществи. Замисълът пропадна заради разногласията относно дейността на гръко-католическите (униятски) мисионери в Украйна. От руска страна като препятствие за общуването винаги са посочвали извършените през 80-те акции срещу трите епархии на Московския патриархат в Западна Украйна, пренасянето на централата на Украинската Гръкокатолическа църква от Лвов в Киев и стремежа на нейния предстоятел да се сдобие с патриаршески сан. Евромайданът, разразил се в столицата на Украйна през 2013-14 г. и непосредственото участие на униатските свещеници в протестите допълнително усложниха отношенията между Рим и Москва. От духовните канцеларии категорично изключиха възможността светите отци

да проведат съвместна молитва

на летището. За да успокоят напълно духовете на противниците на екуменизма, предварително беше обявено, че двамата няма да обсъждат и въпроси, касаещи догматиката и вероучението. С обсъждането на подобни теми вече няколко десетилетия се занимава обща православно-католическа комисия. Много вероятно е обаче още веднъж да обсъдят начините, по които да се стигне до общоприета формула за изчисляването на датата на Великден. Според запознати, Ватиканът е склонен да приеме православното изчисляване на деня, но в замяна ще настоява за въвеждане на грегорианския календар за останалите празници.

Пред медиите папата и патриархът ще излязат с обща декларация. Основна тема на разговора ще бъде бедственото положение на християните в Близкия изток и други части на света. "Днес нашите братя в Близкия изток преживяват истинска трагедия, която с пълно право може да се нарече гонения за вярата Христова, също и целенасочен геноцид. Мисля, че никой християнин не може равнодушно да наблюдава ситуацията", смята секретарят по междухристиянските отношения на РПЦ йеромонах Стефан. Гоненията в Леванта засягат както православните в Сирия, така и последователите на Асирийската църква в Ирак и енориашите на Сиро-Яковитската църква в Сирия. "Боли ни и от избиването на католици в тези и други страни, както и на протестанти в Нигерия", допълва йеромонах Стефан.

Руският свещеник смята, че папа Франциск е необикновен и ярък човек. В своите проповеди Римският отец обръща внимание на бедността, страданието на хората, семейните проблеми и защитата на традиционните ценности. "Затова няма никакви пречки патриарх Кирил да обсъди с него доколко двете църкви могат да обединят усилията си за решаването на тези злободневни проблеми", заключава йеромонах Стефан. Погледнато от камбанарията на Кремъл, светът се намира в преломен момент - пред прага на световна война, в която християните са подложени на преследвания в Леванта и Северна Африка.
Другата обща кауза, която Кирил и Франциск, ще обсъдят, е и

настъплението на светската държава

срещу историческата църква. Консерваторите се чувстват заплашени от светския хуманизъм, който изтласква религията в покрайнините на обществения живот.

Католическият папа гони 80 години и е с 13 години по-възрастен от руския си колега. И двамата са прекарали младостта си в режими, намиращи твърде далеч от демокрацията. Кирил - в комунистическия СССР, а Франциск - в епохата на сменящи се военни хунти и граждански управления.

Син и внук на свещеници, бъдещият патриарх Владимир Гундяев постъпва в семинария през 1965 г. в ерата на късния Хрушчов. Приема монашеско пострижение през 1969 г., две години по-късно, едва 25-годишен, той е назначен за представител на Московската патриаршия в екуменическия Световен съвет на църквите в Женева. В продължение на 10 години той е ректор на Православната академия в Санкт-Петербург /тогава Ленинград/. Кирил става епископ през 1976 г. и е назначен за митрополит на Смоленск и Калининград през 1988 г., след което оглавява отдела на Московската патриаршия за външни отношения в периода 1989-2009 г.

За разлика от него, житието на папата е доста по светско.Син на железопътен работник от италиански произход, той има първо диплома за химик технолог. Дава временни обети към ордена на йезуитите през 1958 г., но е ръкоположен за свещеник чак през 1969 г. Междувременно учи хуманитарни науки в Чили, след това продължава образованието си в колежа на Свети Йосиф в Буенос Айрес, където получава диплома по философия. Преподава литература, философия и технология в три католически университета. Освен испански владее свободно немски и италиански език.

Ръкоположен е за епископ през 1992 година Папа Йоан Павел II го издига за кардинал на консисторията от 21 февруари 2001 г. във Ватикана. А на 13 март 2013 г. е избран за папа и приема името Франциск в чест на свети Франциск Азиски.

Цитати:

патриарх Кирил

Църквата не тласка никого в средновековието. Тя предлага на хората да осъзнаят великата божествена истина - човек не напуска правия път, когато основава живота си върху божиите заповеди, върху моралния закон.

Блоговете и социалните мрежи дават нови възможности за християнско свидетелстване на вярата. Да не присъстваш там - това означава да признаеш собствената си безпомощност и незаинтересованост към спасението на събратята.

Задачата на училището - независимо дали средното или висшето, е да възпитава личността. това не е само формиране на работни навици, както казват понякога: нужно е да подчиним университета на стихията на пазара". Но как бихте могли да подчините физика на пазара физика? Как ще подчините историка на пазара?

папа Франциск

Днес основните човешки права се нарушават не само от терора, репресиите и насилието, но и от безчестни икономически структури, които пораждат огромно неравенство.

Всеки мъж и жена, които искат да заемат държавна длъжност, трябва да си зададат два въпроса: "Обичам ли съгражданите си, така че да им служа по-добре? И достатъчно ли съм кротък, за да чуя всяко становище и да избера правилния път? "Ако не сте готови да отговорите положително на двата въпроса, службата ви няма да бъде полезна.

Аз разглеждам Църквата като полева болница, след битка. Няма никакъв смисъл да питам ранения за нивото на холестерола или захарта в кръвта - трябва да се лекуват раните му. И едвa след това можем да говорим за всичко останало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай