Пашинян подаде оставка. Избори в Армения

Президентът прие оставката на правителството

Пашинян подаде оставка. Избори в Армения | StandartNews.com

Арменският премиер Никол Пашинян обяви, че подава оставка. В държавата ще има предсрочни парламентарни избори, съобщи РИА Новости.

До гласуването, което е насрочено за 20 юни, той ще ръководи кабинета. Той ще отиде на изборите от партията "Граждански договор".

Президентът прие оставката на правителството.

Според арменското законодателство предсрочните избори за Народно събрание се провеждат не по-рано от 30 дни и не по-късно от 45 дни след разпускането на парламента. Формално това ще се случи, ако в рамките на две седмици след оставката на министър-председателя депутатите два пъти не могат да се споразумеят за нова кандидатура.

Армения е в политическа криза от тежкото си поражение в конфликта с Азербайджан за Нагорни Карабах през есента на 2020 година. Опозицията месеци наред настояваше за оставката на Пашинян, когото нарича изменник.След днешното съобщение на Пашинян всички министри подадоха оставка на свой ред, както изисква законът в Армения.Никол Пашинян е остро критикуван за подписването през ноември на споразумение за прекратяване на бойните действия, което е силно неблагоприятно за страната му.В боевете са убити близо 6000 души от двете страни.Пашинян усили гнева срещу себе си в края на февруари, когато уволни редица висши военни, обвинявайки ги в опит за държавен преврат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай