Първи избори в Тунис след Арабската пролет

Първи избори в Тунис след Арабската пролет | StandartNews.com

За пръв път от Арабската пролет през 2011 г., започнала от Тунис, избирателите в тази държава гласуваха за постоянен парламент с надежда това да доведе до истинска демокрация. През ноември би трябвало да се проведат и президентски избори. Над 100 партии се състезаваха за депутатски места, но реално борбата се водеше между ислямистите от умерения блок "Енахда" и светската партия "Нидаа Тунес".

Очаква се двете партии да вземат най-много от 217-те места в парламента, но те няма да им стигнат за самостоятелно управление и победителят ще трябва да търси коалиция с някого от пъстрата гама депутати - от консервативни салафити до социалисти. Право на глас имат над 5 млн. души. 

В Уругвай гласуват за президент и депутати

Жителите на Уругвай избираха в неделя президент, вицепрезидент и парламент, а също така участваха в референдум за поправки в конституцията. Гласуването е задължително за лица над 18 години. В избирателните списъци са 2,6 млн души. Президентът и вицепрезидентът се избират с пряко гласуване при абсолютно мнозинство на гласовете (50% плюс един глас). Ако нито един от кандидатите не събере толкова, вторият тур ще се проведе в последната неделя на ноември между двамата кандидати, събрали най-голям брой гласове. За президентския пост се борят 7 кандидати, включително бившият държавен глава Табаре Васкес и бившият председател на Камарата на представителите на Луис Лакале Поу.

Окончателните резултатите от гласуването се очаква да излязат най-рано утре. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай