Първи арести за Сребреница

Първи арести за Сребреница | StandartNews.com

Сръбската полиция арестува седем души на различни места в Сърбия, заподозрени в избиването на над 1000 мюсюлмани в Кравице, в покрайнините на Сребреница, съобщи Танюг. Това са първите подобни арести в бившата югославска република за най-голямото зверство в Европа след Втората световна война, отбелязва Ройтерс.

Останките на жертвите са били заровени в няколко масови гроба, но бяха открити и идентифицирани. През юли 1995 г. водените от Ратко Младич сръбски сили избиха в Сребреница над 8000 босненски мюсюлмани - мъже и момчета. Сред арестуваните е командирът на една от частите в Специалната полицейска бригада на босненската сръбска полиция Неделко Милидрагович, известен като "Неджо Касапина", който след войната разви успешен бизнес в Сърбия. Сръбската прокуратура за военните престъпления и МВР издирват още няколко души, за които се предполага, че се намират в съседни страни. Арестите са послание, че нито жертвите в Сребреница, нито извършителите на военни престъпления ще бъдат забравени, заяви заместник-прокурорът за военните престъпления Бруно Векарич.

Седемте арестувани вероятно ще бъдат съдени в Сърбия, а не от Международния трибунал за военни престъпления за бивша Югославия в Хага, където бяха съдени бившият югославски президент Слободан Милошевич и босненският сръбски лидер Радован Караджич. Задържаните са бивши членове на подразделение на босненското сръбско вътрешно министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай