Папата: Вярата в Исус е като футбола

3 милиона поклонници на Копакабана, за да видят Франциск

Папата: Вярата в Исус е като футбола | StandartNews.com

Да бъдеш добър католик е като да тренираш футбол. Такова неочаквано и духовито сравнение направи папа Франциск пред близо три милиона души, събрали се да го видят на прочутия плаж Копакабана в Рио де Жанейро. Нощно бдение в събота вечерта и литургия вчера бяха кулминацията на събитията от петдневното посещение на папата в Бразилия. В типичния си стил - максимално близък до хората - Франциск призова младежите да вземат живота си в ръце, преди да си тръгне за Рим.

Монахини редом до полуголи девойки, припичащи се на плажа. Такава бе гледката на Копакабана в следобедните часове в събота, в очакване на Франциск да отправи обръщение към милионите вярващи на специална сцена, имитираща църква, на известния плаж. Множеството започна да се събира още през деня, въпреки че папата трябваше да говори на среднощно бдение. Така стотици младежи още от сутринта си запазиха места, като използваха възможността и за слънчеви бани. С наближаването на часа на появата на папата още хиляди поклонници започнаха да се стичат на плажа. Монахини, свещеници и дълбоко религиозни граждани застанаха редом до други, дошли просто, за да видят папата. Привечер плажът бе осеян с одеяла, палатки, столове и други приспособления, които да направят дългия им престой там по-удобен. Множество от пристигналите решиха да подремнат преди началото на бдението, докато чакат появата на папата.

В среднощната си реч Франциск предупреди младите да бъдат последователни във вярата си, а не "католици на половин работен ден". Да бъдеш добър католик е като да тренираш футбол, каза Франциск. След това обаче той добави, че "Исус предлага много повече от Световната купа по футбол". В страната на Пеле тази шега можеше да бъде възприета зле, след като е казана от човек от Аржентина - върлия футболен враг на Бразилия. Но хората на плажа посрещнаха думите на папата с аплодисменти.

"Моля ви, бъдете движеща сила на промяната, не отстъпвайте това на другите", призова още папата. "Преодолейте апатията си, давайте християнски отговор за решаване на социалните и политическите проблеми по цял свят! Не бъдете обикновени свидетели на живота си!", каза той.

След края на среднощната служба повечето от присъстващите останаха да спят на плажа, за да имат места и за следващото събитие с папата - неделната литургия, която започна в следобедните часове също на плажа. Службата бе заключителното събитие от програмата на папата в Бразилия. Снощи той трябваше да отлети за Рим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай