Папата в Мексико: С Дявола не може да се води диалог

Папата в Мексико: С Дявола не може да се води диалог  | StandartNews.com

Папа Франциск призова мексиканците да не се поддават на дявола и да устояват на изкушенията на богатството и подкупничеството, предаде Асошиейтед прес. Главата на Римокатолическата църква отслужи литургия на открито пред стотици хиляди хора в предградие на столицата на Мексико. Това бе най-голямото събитие при посещението му в страната.
Франциск донесе послание на насърчение за жителите на Екатепек, предградие с изключително голяма престъпност и бедност, където наркокартелите имат значителен контрол, а нивото на убийствата, особено на жени, е толкова високо, че властите издадоха специално предупреждение миналата година.

"С Дявола не може да се води диалог", заяви Франциск в своята проповед.

"Не може да има диалог, защото той винаги ще ни победи. Само силата на Божието слово може да го победи", добави папата. Той предупреди вярващите, че "бащата на лъжите" се опитва да раздели обществото и призова мексиканците да устоят на изкушенията на богатството, суетата и гордостта. Папата заяви, че хората, които вземат за себе си неща, предназначени за всички, вземат "хляб от труда на други или дори с цената на самия им живот". Франциск остро разкритикува богатия и корумпиран елит на Мексико и осъди дълбокото неравенство в обществото.

"Това е богатство, което има вкус на болка, горчивина и страдание. Това е хлябът, който едно корумпирано семейство или общество дава на своите деца", каза той.

При пристигането си в Екатепек папата бе посрещнат от огромно множество вярващи, които скандираха приветствия и развяваха знамена. Местните власти очакваха около 2 млн. души да дойдат на събитието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай