Папата обяви Сараево за европейския Йерусалим

Папата обяви Сараево за европейския Йерусалим | StandartNews.com

Папа Францск пристигна на еднодневна визита в Босна и Херцеговина, посветена на постигане на мир и разбирателство между мюсюлмани и католици в тази част от Балканите. Той отправи призив да бъдат преодолени бариерите между религиите и културите и нарече Сараево "Йерусалим на Европа", където съвместно съжителстват хора, изповядващи различни религии - мюсюлмани, католици и православни християни, както и различни етнически групи, информира ТАСС.

"Всички ние трябва да противостоим на варварството, чиито поддръжници използват различията като повод за насилие. В Босна и Херцеговина братските отношения между мюсюлмани, евреи и християни показват, че сътрудничеството между различните религии и етнически групи е възможно", каза папата. Той осъди "атмосферата на война", обхванала света, и призова босненците да положат повече усилия за помирение. "Множеството конфликти, които се водят по целия свят, са като отделни парчета от една трета световна война", заяви Светият отец по време на тържествената меса, която отслужи на Олимпийския стадион пред около 100 000 души.

Посещението му съвпада с 20-годишнината от подписването на Дейтънското мирно споразумение, с което приключи войната в Босна. Това е втората визита на католически папа в Сараево. Първото бе на Йоан Павел II през 1997 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай