Папата: Не работете в неделя, вредно е

Папата: Не работете в неделя, вредно е | StandartNews.com

Рим. Папа Франциск разкритикува изоставянето на традиционната християнска практика да не се работи в неделя, като заяви, че това се отразява негативно на семействата и приятелствата, предаде АП. По думите му прекарването на неделите със семейството и приятелите е "етичен избор" както за вярващите, така и за невярващите. Папата посети областта Молизе, земеделски регион в сърцето на Южна Италия, където безработицата е хронично висока.

Макар да заяви, че бедните се нуждаят от заетост, за да имат достойнство, той отбеляза, че отварянето на магазините и друг вид бизнес в неделя като начин за осигуряване на работни места не е полезно за обществото. Папа Франциск подчерта, че приоритетът трябва да бъде "не икономически, а човешки" и акцентът трябва да е върху семействата и приятелствата, а не върху търговските връзки. "Може би е време да се запитаме дали работенето в неделите е истинска свобода", допълни той.

Рим иска помощ за бежанците

Италианските ВМС отправиха призив за помощ към другите страни от ЕС заради огромния приток на имигранти. За по-малко от осем месеца са спасени 73 686 души или средно по 270 на ден. Само италианският флот е прибрал близо 50 000 мигранти главно от Сирия и африканските държави на юг от Сахара. Напливът на имигранти нараства. Според италианските власти от началото на годината те са 66 000 срещу 43 000 за цялата 2013 г. Операциите струват на италианския флот от 6 до 8-9 милиона евро на месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай