Папата уважи жените в новогодишното си слово

Папа Франциск осъди като поругаване извършваното на насилие над жени и експлоатирането на телата им чрез порнография

Папата уважи жените в новогодишното си слово | StandartNews.com

Папа Франциск осъди като поругаване извършваното на насилие над жени и експлоатирането на телата им чрез порнография. Това стана ясно от първата му проповед за 2020 година, предаде Франс прес. "Жените са източник на живот. Те обаче постоянно биват обиждани, бити, насилвани и тласкани да проституират и да премахват живота, който носят в утробата си", заяви папата в словото си в базиликата "Свети Петър". Франциск подчерта, че "възраждането на човечеството е започнало с жената", и заяви, че "всяко насилие над жена е поругаване на Господа, който е роден от жена". "Разбираме доколко сме човечни по начина, по който се отнасяме към тялото на жената", продължи той и изрази съжаление, че това тяло "е жертвано на светските олтари на рекламата, печалбата, порнографията и се експлоатира като някаква повърхност за ползване. То трябва да бъде освободено от консуматорската страст, трябва да бъде уважавано и почитано. Това е най-благородната плът на света, тя е заченала и родила Любовта, която ни спаси", каза папата.

Светият отец, който е силно привързан към съдбата на мигрантите, отбеляза, че много майки "поемат риска на опасни пътувания в отчаян стремеж да дадат по-добро бъдеще на плода на утробата си". С пристигането им тези жени и деца често "са смятани за излишни от хора с пълни стомаси, но празни от любов сърца". Папата се извини, че е "загубил търпение" към азиатска поклонничка снощи. "Толкова често губим търпение. И на мен ми се случва. Извинявам се за лошия пример, който дадох вчера", каза папата в част от словото си, в което говореше за "търпението на любовта".
Снощи той се срещна с деца, събрали се около коледната ясла на площад "Свети Петър". Докато се готвеше да тръгне в друга посока, ръката му внезапно беше сграбчена от азиатка, която щеше да го събори в опит да го дръпне към себе си. Докато тя му викаше нещо, което остана нечуто от видеокадрите, папата с видимо раздразнено и зачервено лице успя да се измъкне от ръкостискането с потупвания по ръката на жената. След това той продължи да обикаля яслата, запазвайки повече разстояние от въодушевените вярващи, отбелязва АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай