Папа Франциск се ядоса! Взе голямо решение

Съобщи го на посещение в Демократична република Конго

Папа Франциск се ядоса! Взе голямо решение | StandartNews.com

За да се оттегли един папа от поста си преждевременно, трябва да има извънредни обстоятелства. Това не е някаква мода. Това каза папа Франциск, цитиран от Ройтерс.

Той е заявил това на среща с африкански йезуити по време на неотдавнашното си посещение в Демократична република Конго. Това е промяна в позицията му спрямо предишни негови изказвания, че по-голямата продължителност на живота и подобренията в медицината биха могли да превърнат оттеглилите се папи в институция в Църквата, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

По-рано този месец Франциск повтори своите коментари, които направи за испански вестник през декември, че няколко месеца след като е бил избран за папа през 2013 г. е предал на представител на Ватикана писмо с оставката си, в случай че един ден изпадне в безсъзнание или стане неспособен да взема решения.

„Това обаче не значи, че папите, подаващи оставка, трябва да се превръщат в да кажем в мода или в нещо нормално”, заявил Франциск на африканските йезуити. „Смятам, че понтификатът трябва да бъде до живот. Не виждам причина защо да не бъде така… Историческата традиция е важна. Ако вместо това слушаме клюки, значи ще трябва да сменяме папите на всеки 6 месеца”, заяви той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай