Четвъртък,

Папа Франциск с откровение какво застрашава човечеството

От: Редакция -
1031
Папа Франциск с откровение какво застрашава човечеството
A
A
A

Намаляващото биоразнообразие и войните създават огромна заплаха за оцеляването на човечеството, предупреди днес папа Франциск в обръщение към участниците в конференция на тема "Устойчивостта на народите и екосистемите на климатичния стрес", предаде Франс прес.

Двудневната конференцията, която завършва утре, е организирана от Папската академия на науките.

"Съчетанието от загубата на биоразнообразие и от многобройните войни, които се водят понастоящем в много райони по света, ще има пагубни последици за оцеляването на човечеството и за благоденствието - главно проблеми с продоволствената сигурност и увеличаващото се замърсяване", предупреди папата в текст, разпространен на английски език.

Климатичните промени се превърнаха в нетърпящ отлагане въпрос и вече не са второстепенно явление за обществото. Обратно, те заеха съществено място, не само като оформят по нов начин промишлените и селскостопанските системи, но и засягайки човешко семейство в неговата цялост, най-вече бедните и хората, които живеят в икономическата периферия на света, заяви той.

Франциск припомни, че във връзка с климатичните изменения Светият престол внесе в началото на юли молба за присъединяване на Ватикана (държавата, която той оглавява) към Парижкото споразумение, което предвижда ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий над прединдустриалното равнище, а в идеалния случай - до 1,5 градуса.

Папата призова също "най-облагодетелстваните в икономическо отношение страни да ограничат вредните си емисии и да предоставят финансова и технологична помощ на по-слаборазвитите райони, за да им дадат възможност да последват примера им".


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички