Паника в Русия. Песков изчезна

Къде е външният министър?

Паника в Русия. Песков изчезна | StandartNews.com

Паника в Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не е виждан публично, откакто беше цитиран преди близо три седмици да казва, че президентските избори в Русия "не са наистина демократични" и прогнозира победа с 90% за Владимир Путин през следващата година.

"Нашите президентски избори всъщност не са демокрация, това е скъпа бюрокрация", каза Песков пред The New York Times в статия, публикувана на 6 август. "Г-н Путин ще бъде преизбран следващата година с повече от 90% от гласовете.", предаде Днес.бг и БТА

Очаква се президентските избори в Русия през 2024 г. да се проведат на 17 март следващата година. Съвсем скоро Путин трябва да обяви кандидатурата си за шести общ президентски мандат. Според конституционните промени, направени преди войната в Украйна, Путин може да остане на власт до 2036 г.

Руските и украинските Telegram канали побързаха да посочат, че Песков не е провеждал брифинги пред медиите и не е давал коментари след изказването си. Последният му брифинг беше на 4 август, два дни преди коментарите му да бъдат публикувани от The Times, съобщават местните медии.

В деня на публикуването държавните медии застанаха зад Песков, като заявиха, че думите му са били изтълкувани погрешно и извадени от контекст, пишат от Newsweek.

"Авторът на статията изтълкува моите думи по абсолютно грешен начин", каза Песков пред държавната информационна агенция ТАСС, като добави, че се е срещнал и разговарял с автора на статията и е отговорил на въпрос за предстоящите президентски избори. .

"А отговорът беше следният: нивото на консолидация около президента е абсолютно безпрецедентно и сега може да се каже, че ако той се кандидатира за президент, ще бъде преизбран с преобладаващо мнозинство на изборите.

Песков настоя, че е казал пред The Times, че "президентът е настоял изборите да бъдат организирани непременно, че това е, което демокрацията изисква".

Пред руския новинарски сайт РБК той заяви, че "въпреки че изборите са изискване на демокрацията и самият Путин е решил да ги проведе, теоретично е възможно да не се проведат“.

"Защото вече е очевидно, че Путин ще бъде избран", добави той, отбелязвайки, че изявлението му е "абсолютно мое лично мнение".

Междувременно канал в Telegram, собственост на руската телевизионна водеща Ксения Собчак, предположи, че Песков в момента е на почивка.

"Успокойте се. Песков е на почивка. Каза, че ще се върне след 2 дни", се казва в публикация на канала в понеделник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай