Палестинка взриви автобус в Тел Авив

Над 20 души са пострадали, петима берат душа

Палестинка взриви автобус в Тел Авив | StandartNews.com

Докато светът чакаше обявяването на примирие между Израел и Хамас, автобус от градския транспорт беше взривен вчера в Тел Авив, съобщи Би Би Си. Атаката бе извършена на фона на трескавите преговори за примирие и надеждите за прекратяване на огъня.

Най-малко 10 души са пострадали при нападението. Според израелския в. "Йедиот Ахронот" ранените са 21 души. Петима са в критично състояние. Автобусът избухнал, докато преминавал в близост до военната база "Киря".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху определи инцидента като терористична атака. "Този терористичен акт няма да остане безнаказан", заяви Алекс Селски, говорител на Нетаняху. "Терористите трябва да знаят, че нито един удар срещу нашите мирни жители няма да им се размине. Затова ние ще продължим военните действия, за да може да ликвидираме терористите, да унищожим тяхното оръжие - да разрушим всичко възможно, което би им помогнало да осъществяват терористични нападения", подчерта Селски.

По първоначална информация атаката е била извършена от жена. Все още се установява дали тя се е самовзривила, или е хвърлила бомбата в автобуса. Зад нападението стоят палестински организации. Групировката "Бригадите на мъчениците от Ал Акса" - въоръженото крило на организацията "Фатах", и от групировката "Комитети за народна съпротива" официално поеха отговорност за нападенията. Организацията Хамас - основната, срещу която се води войната, не пое официално отговорност, но поздрави извършителите. "Хамас благославя атаката в Тел Авив и я смята за естествен отговор на израелските кланета в Газа", се посочва в съобщение на Хамас. Групировката окачествява нападението като "акт на героизъм".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай