Падат части от ракета, застрашена ли е България?

Джонатан Макдауъл от Харвардския университетски център по астрофизика определи мястото, където ще паднат отломките

Падат части от ракета, застрашена ли е България? | StandartNews.com

Части от 21-тонната 30-метрова китайска ракета "Long March 5B", която излезе извън контрол, могат да паднат в район между паралелите 41 градуса север и 41 градуса юг. Това съобщи в изявление за сайта "SpaceNews" Джонатан Макдауъл от Харвардския университетски център по астрофизика. На посочените географски ширини са градове като Ню Йорк, Сидни, Пекин и Мадрид, както и Истанбул и Анкара.  Чисто географски погледнато, дори и части от Южна България може да са застрашени.

Докато някои експерти говорят за възможността ракетата да падне в населено място, други твърдят, че е много малко вероятно и не очакват никакви щети.

Турция е сред страните, в които ракетата, която губи височина и „обикаля“ със скорост от 27 хиляди км в час, вероятно ще се разбие. 

Макдауъл заяви, че е имало подобен проблем преди време, когато парчета от китайска ракета са паднали в Кот д'Ивоар, увреждайки много сгради. "Повечето от парчетата на ракетата тогава изгоряха в атмосферата, но някои големи метални части паднаха и на земята. За щастие никой не пострада тогава”, каза той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай