Овцата пое властта в Япония

Овцата пое властта в Япония | StandartNews.com

В центъра на Токио се състоя официалната церемония по "предаването на властта" от стопанина на отиващата си година Коня на символа на 2015 г. Овцата. Специално за тържеството от клуба по езда в префектура Сайтама бе доставено понито Коджиро, което изигра ролята на Коня. Местният зоопарк пък предостави овцата Аяме. Според японската традиция, 2015 г. е годината на Овцата, а не на Козата, както е по китайския 12-годишен цикъл.

Двете животни се срещнаха за първи път, но бяха доста дружелюбни един към друг - потъркаха муцуните си, което бе възприето от зрителите като официално предаване на властта, съобщи РИА "Новости".

Това бе втора подобна церемония в Токио. Миналата година обаче тя не предизвика голямо внимание, защото организаторите не успяха да намерят кандидат за ролята на Дракона - символ на 2013 г. Така на Коня му се наложи сам да присъства. До края на 2021 г. явно няма да има друг подобен случай, защото след Овцата идват годините на Маймуната, Петела, Кучето, Глигана и Плъха. Проблеми с организацията могат да възникнат при предаването на властта от Плъха на Тигъра (символ на 2022 г.) и от Тигъра на Котката (в японския 12-годишен цикъл именно нейна ще е властта през 2023 г., а не на Заека).

Поради това, че овцете живеят на стада, в Япония на нея като на символ на годината придават значение на семейно благополучие и покой. Смята се, че годината под този знак трябва да бъде спокойна, а Овцата ще се погрижи да хората и ще им съчувства.

Годината на Козата според китайския лунен календар пък ще настъпи на 19 февруари догодина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай