Овации, сълзи и диригентска палка за Меркел

Време е за отваряне на нова страница, заяви в прощалната си реч като лидер на ХДС

Овации, сълзи и диригентска палка за Меркел | StandartNews.com

 

Овации, сълзи и диригентска палка беше изпратена Ангела Меркел след прощалната й реч като лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) на партийния конгрес в Хамбург. Форумът трябва да избере неин наследник, който ще бъде фаворит и за следващ канцлер на Германия.

Делегатите посрещнаха с бурни аплодисменти Меркел при откриването на форума, предаван пряко по водещите германски телевизии.

В речта си тя изтъкна балансирания бюджет, края на задължителната военна служба и управлението на бежанската криза като основните постижения на партията под нейното ръководство.

"В тези трудни времена не бива да забравяме християндемократическите ни ценности", каза Меркел, която бе 18 години начело на ХДС.

В днешната си реч пред 1001 делегати тя припомни, че е поела лидерския пост през 2000 г., когато партията бе в дълбока криза. Но "запазихме хладнокръвие" и "показахме на всички", че можем да се възстановим, каза Меркел.

"Не съм се родила канцлер и председател на партията. Време е за отваряне на нова страница", заяви Меркел.

Речта ѝ продължи половин час, а след края ѝ присъстващите в залата се изправиха на крака и ръкопляскаха в продължение на девет минути. Някои издигнаха плакати, на които пишеше "Благодаря, шефе!", съобщи ДПА.

64-годишната Меркел изказа благодарността си за възможността да служи като лидер на партията цели 18 години, 13 от които съвместява и длъжността на германски канцлер.

"Беше огромно удоволствие за мен, беше чест“, заяви тя, предизвиквайки аплодисменти, продължили близо 10 минути.

Меркел получи диригентска палка като прощален подарък от съпартийците си. Той ѝ бе връчен от премиера на провинция Хесен Фолкер Буфие. Палката е използвана от диригента Кент Нагано по време на специалния концерт за държавните и правителствените ръководители на срещата на върха на Г-20, която се проведе през юли миналата година в Хамбург. Концертът беше във Филхармонията на Елба.

Работата на председател на партия по много неща може да се сравни с тази на диригента, отбеляза Буфие. По думите му партийният лидер трябва да управлява огромен, разнообразен по своя състав оркестър /партията/ и така да организира представлението, че публиката /избирателите/ да изпадне във възторг.

В придружаващо подаръка послание Нагано заявява, че Меркел е "най-важният диригент на световната политика".

Дори германският МВР шеф Хорст Зеехофер, който беше яростен опонент на Меркел заради миграционната политика и по други въпроси, призна, че "тя е най-добрата и много ще ни липсва". "Когато сте преживели толкова много, колкото Ангела Меркел и аз, се създава една връзка, дори понякога привързаност", каза той.

На започналия двудневен конгрес ХДС ще избере своя нов партиен лидер, който може да оглави най-голямата икономика в Европа, когато Ангела Меркел напусне канцлерския пост.

Двама от общо 12 кандидати се откроиха като фаворити да наследят Меркел на поста партиен председател - генералният секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер и бизнесменът и някогашна влиятелна фигура в ХДС Фридрих Мерц. Амбициозният здравен министър на Германия Йенс Шпан - голям критик на Меркел от дясното крило на партията - също участва в надпреварата.

Според допитване на обществената телевизия А Ер Де тя е предпочитан избор за 45 процента от запитаните, а бившият водач на парламентарната група на консервативния блок в Бундестага Фридрих Мерц се подкрепя от 30 процента от анкетираните.

Йенс Шпан остава последен с едва 10 процента подкрепа.

Сред анкетираните поддръжници на ХДС 47 на сто смятат, че лидер на партията трябва да стане Крамп-Каренбауер, 37 процента са на мнение, че водач трябва да бъде Мерц (+6 пункта), а 12 на сто - Шпан (без промяна).

Не е ясно обаче дали тези данни съвпадат с преобладаващите предпочитания на участниците в започващия конгрес. Анегрет Крамп-Каренбауер каза пред конгреса, че неодобрява прякорите, с които хората я наричат. "Наричат ме "мини", копие, просто "още от същото", но мога да ви кажа, че аз съм тук в свое лично качество", заяви тя.  Фридрих Мерц посочи, че "фактът, че крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" е най-голямата опозиционна сила в страната е "просто непоносим" и трябва това да се промени".

"Той застрашава не само способността за съставяне на парламентарно мнозинство, но и самата стабилност на нашата страна", каза той.

"Нуждаем се от промяна в стратегията по отношение на нашите съперници и в комуникацията ни с народа на нашата страна", каза Мерц. 

Йенс Шпан заяви от своя страна, че партията няма да оцелее, ако не привлече по-млади членове.

"Имаме повече членове на възраст над 75, отколкото под 40 години", каза той.

Меркел възнамерява да отстъпи лидерския пост в ХДС, но да остане канцлер на страната. Повечето германци одобряват това решение: 57 на сто от участниците в сегашното допитване смятат, че тя трябва да довърши мандата си, управлявайки още три години до следващите федерални избори - с един пункт повече, отколкото през ноември. Тридесет и девет процента от запитаните са на мнение, че Меркел трябва да се оттегли от канцлерския пост предсрочно - с два пункта по-малко в сравнение с ноември.

Германският консервативен блок регистрира значително увеличение на подкрепата в допитванията непосредствено преди конгреса в Хамбург, предаде ДПА.

Според допитване на обществената телевизия А Ер Де показва, че ХДС и баварският му партньор Християнсоциалният съюз (ХСС) са спечелили 4 процентни пункта спрямо предишната анкета и сега се ползват с 30 процента подкрепа.

За сметка на това партия "Зелени" е изгубила три пункта в сравнение с анкетата от средата на ноември и сега подкрепата за нея е 20 процента. Левоцентристката Социалдемократическа партия (която участва в управляващата коалиция заедно с ХДС/ ХСС) и крайнодясната формация "Алтернатива за Германия" запазват досегашните си 14 процента подкрепа. Свободната демократическа партия също запазва досегашното си равнище на подкрепа, а партия "Левите" бележи спад с един пункт, така че и двете са с 8 процента.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай