Ответен удар от Лукашенко, как попари неприятелите

Беларуският президент подписа нов закон

Ответен удар от Лукашенко, как попари неприятелите | StandartNews.com

Александър Лукашенко подписа нов закон, който легализира пиратството на филми, музика, телевизионни предавания и софтуер, собственост на притежатели на права от "неприятелски страни", съобщава TorrentFreak.

Според беларуския президент новият закон е отговор на неприятелските действия на други страни, включително САЩ, ЕС и Обединеното кралство. Те наложиха санкции над Беларус заради оказаната на Русия подкрепа във войната й срещу Украйна.

Според новия закон хора или организации, ползващи нелицензирано съдържание трябва да платят някакво възнаграждение към банкови сметки, управлявани от държавата, предава "Дир".

Всички средства, изпратени до тези сметки, ще бъдат задържани в продължение на три години от датата на кредитиране. На теория законът позволява на притежателите на права да поискат парите, които им се полагат. Ако не го направят, Беларус ще задържи събраното и ще го прехвърли към републиканския бюджет.

Друга особеност на новия закон е свързана с нелицензирания паралелен внос "за създаване на условия за повишаване на вътрешната стабилност на икономиката" и "предотвратяване или намаляване на критичен недостиг на вътрешния пазар на храни и други продукти".

Беларус вече позволява защитени от закона за интелектуалната собственост стоки да бъдат внасяни от всяка страна, без получаване на разрешение от притежателите на права.

Беларус е страна по няколко основни договора за интелектуална собственост, администрирани от Световната организация за интелектуална собственост. Позволеното от държавата пиратство едва ли ще остане без последици. Може би като застраховка срещу това, новият закони има ограничено във времето действие. Той ще е в сила до 31 декември 2024 г.

Иран е една от малкото други държави, с позволено от закона пиратство. Техеран не зачита интелектуалната собственост, ако носителите й са от САЩ. В кината се излъчват пиратски филми, които са дублирани на персийски, но може да са с цензурирани сцени.

За разлика от Иран, Северна Корея поддържа авторските права и санкционира пиратството. Външните наблюдатели смятат, че причината за това е желанието на Пхенян да контролира достъпа до чуждестранни филми и музика на своето население.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай