Отварят уникална находка от Луната. Кога е донесена

Пръст от 560 години, донесена от "Аполо"

Отварят уникална находка от Луната. Кога е донесена | StandartNews.com

Европейската космическа агенция (ESA) излезе с официално прессъобщение, че през декември 2021 г. ще бъде отворен контейнер с лунна почва, който беше херметически затворен по време на експедицията на Аполо 17 преди 50 години.

Устройство, специално проектирано за пробиване на запечатаната капсула, ще позволи лунните газове, които са били запазени в пробите, да бъдат извлечени и уловени за по-нататъшно изследване. Анализът на летливите вещества ще позволи на учените да научат повече за геологията на Луната.

Освен това създаването на уникалното оборудване ще даде възможност за разработването на по-модерни механизми за бъдещи експерименти с вземане на проби от повърхността на Луната и Марс. Скалната проба, която се намира в контейнера и ще бъде отворена с "Аполо отварачката", е събрана от астронавта Юджийн Сернан през 1972 г.

Почвата е взета от скали в лунната долина Таурус-Литтроу. За да извлече почва, астронавтът на Аполо 17 забива в лунната повърхност цилиндрично ядро ​​с дължина 70 см. В долната половина на ядрото е запечатана капсула. Именно тази капсула ще бъде отворена сега, 50 години по-късно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай