Отнеха парламентарния статут на Берлускони

Берлускони заяви, че остава в политиката

Отнеха парламентарния статут на Берлускони | StandartNews.com

Рим. Парламентарният статут на бившия италиански премиер и сегашен сенатор Силвио Берлускони бе отнет от комисията на италианския сенат късно снощи.

Петнайсет от 23-та, влизащи в Сената, сенатори гласуваха "за" отстраняването на Берлускони, един - "против", а седмина отказаха да гласуват и напуснаха залата.

В предварително разпространено обръщение  обаче Берлускони заяви, че каквото и да е крайното решение на Сената за неговото бъдеще, той ще остане в политиката, но няма да изпълни заплахите си и да предизвика падане на нестабилното коалиционно правителство чрез изтегляне подкрепата на днешната си партия Народ на свободата.

Същевременно медийният и индустриален магнат призова за борба срещу съдебната система и обяви възраждането на партията Форца Италия, с която някога влезе за първи път в политиката.

Късно в сряда сенатска комисия по изборите и парламентарния имунитет отхвърли доклада, който предлагаше да се запази парламентарния статут на Силвио Берлускони.

Бившият премиер е с ефективна присъда от четири години лишаване от свобода за данъчни измами в особено голям размер, която бе потвърдена през август от последната съдебна инстанция - Върховния касационен съд.

Съгласно действащия закон, който бе приет през декември миналата година, всяко физическо лице с ефективна присъда над две години затвор не може да се кандидатира на избори или, ако междувременно е било избрано, трябва да напусне парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай