Отличник: Путин даде високо звание на шефа на "Газпром"

Алексей Милер става на 60 г.

Отличник: Путин даде високо звание на шефа на "Газпром" | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин удостои шефа на "Газпром" Алексей Милер със званието "Герой на труда" на Руската федерация, съобщи ТАСС.

Агенцията уточни, че съответният указ на държавния глава е публикуван на официалния портал за правна информация на Кремъл.

"За специални трудови заслуги към държавата и народа присъдете званието Герой на труда на Руската федерация на Алексей Борисович Милер, председател на управителния съвет, заместник-председател на съвета на директорите на "Газпром", Санкт Петербург", се казва в документа.

Милер е роден през 1962 г. в Ленинград (днес Санкт Петербург). На 31 януари ще навърши 60 години. Завършва Ленинградския финансово-икономически институт. "Н. А. Вознесенски", има докторска степен по икономика.

От 2001 г. - председател на борда на "Газпром", от 2002 г. - заместник-председател на съвета на директорите на компанията.

Припомняме, че "Газпром" обяви рекордни резултати през 2021 година.

Изминалата година пазарът на природен газ отбеляза и други рекорди - най-вече в цените, достигнали изключително големи стойности. Ако в началото на август фючърсите се търгуваха на ниво от 515 долара, то два месеца по-късно вече бяха направили скок от два пъти, а на 21 декември достигнаха исторически максимум от 2190.4 долара на хиляда кубически метра. Флуктуациите на цените се обясняват с ниското ниво на запълване на газохранилищата в Европа и високите нива на търсене на азиатските пазари.

Агенция "Новости" обвързва високите цени на природния газ и с неяснотите за пускането на реалните доставки по изградения вече "Северен поток - 2". Русия обаче от месеци играе с количествата, доставяни за Европа, като изпълнява само дългосрочните договори, а е ограничила доставките за краткосрочните такива и на свободния пазар, пише money.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай