Откриха останки и десетки тела от изчезналия AirAsia

Откриха останки и десетки тела от изчезналия AirAsia | StandartNews.com

Очаква се броят на откритите тела да нарастне

Джакарта. Повече от 40 тела са открили спасителите, които издирваха изчезналия в неделя самолет на авиокомпания "Еър Ейша" (AirAsia). Отломките забелял пилот, участващ в операцията по издирване, съобщават международните медии.

"Откритите останки са от самолета на "Еър Азия", потвърди началникът на индонезийските ВВС и допълни, че останки от машината са забелязани в морето близо до остров Борнео.

По-рано друг представител на ВВС съобщи, че са намерени 10 големи предмета, напомнящи части на самолет. "Местоположението на предметите е на 10 км от мястото, където самолетът беше последно засечен от радар", каза той, като показа 10 снимки на предмети, подобни на самолетна врата, надуваема пързалка за евакуация и квадратен предмет, подобен на кутия.

От индонезийските военноморски сили заявиха, че се очаква броят на откритите тела да нарастне. Междувременно индонезийски служител коментира, че те не са били със спасителни жилетки и ще бъдат качени на индонезийски военен кораб. Към района, където се предполага, че е паднал самолетът, се отправи министърът на транспорта на Индонезия.

Издирването е съсредоточено във водите около островите Банка и Белитунг в Яванско море.

Индонезийската телевизия разпространи видео кадри на мястото край остров Калимантан в протока Каримата, а ръководителят на издирвателната операция заяви, че е 95% сигурен, че това са останките от Еърбъс А320-200, който изчезна в неделя със 162 души на борда.

На телевизионните кадри се виждат големи ъгловати предмети, един от които е дълъг около 7 метра, пише "Ройтерс". 

В издирването участват около 30 кораба и 21 самолета от Индонезия, Австралия, Малайзия, Сингапур и Южна Корея. Очаква се по-късно днес в района да пристигне и американският ракетен крайцер "Сампсън".

В онлайн дискусии между пилоти, цитирани от "Ройтерс" се обсъждат непотвърдени официално данни от радар, според които малко преди да изчезне самолетът се е изкачвал с 353 възела, което е с около 100 възела по-ниска скорост от необходимото. Ако тази информация се потвърди, има вероятност машината да е спряла на над 10 км над земята.

Специалисти смятат, че този тип самолети не са оборудвани със система, която може да предотврати при подобна ситуация автоматична команда от бордовия компютър за рязко намаляване мощността на двигателите, тъй като компютърът може да разчете данните като сигнал, че машината вече е спряла на пистата.

Останките от машината се намират на 10 км от мястото, където самолетът беше последно засечен от радар, и на дълбочина около 25-30 метра. Самолетът, на борда на който пътуваха 162-ма души, изчезна от радарите 42 минути след като излетя от остров Сурабая. Машината пътуваше към Сингапур. Предполага се, че причината за катастрофата са лошите атмосферни условия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай