Откриха нов човешки вид (СНИМКИ)

Откриха нов човешки вид (СНИМКИ) | StandartNews.com

Хомо наледи живели в Африка преди 3 млн г., погребвали мъртъвците си

Учени откриха останки от нов човекоподобен вид, който може да промени представите за човешката еволюция, предаде Би Би Си. Вкаменелостите на 15 тела бяха намерени в погребална камера в дълбока пещера в Южна Африка, което за пореден път потвърждава, че именно Африканският континент е люлката на човечеството. Новият вид е кръстен "хомо наледи" на пещерата, в която е открит и чието име означава звезда на местния език.

Според анализа на откривателите, цитирани от Би Би Си, този човешки предшественик много прилича на съвременния човек. Някои от чертите на Хомо наледи, като ръцете, китките и стъпалата са много близки до тези на съвременния човек. В същото време малкият обем на мозъка и горната част на тялото му са по-близки до предшестващия човека вид, наречен австралопитек. Как обаче "хомо наледи" са свързани с нас е следващият голям въпрос. Освен това палеонтолозите са заключили, че "хомо наледи" са погребвали своите мъртъвци - характеристика, смятана за изцяло човешка досега.

Откриването на едно място на скелети на нов хуманоид е най-голямата антропологична находка в историята, смятат експерти. Все още не е ясно точно кога са живели хомо наледи. Според проф. Лий Бъргър, ръководител на екипа на учените откриватели, хомо наледи са обитавали Африка преди 3 милиона години, т.е. много по-рано от всеки друг вид примитивен човек. Както много от своите колеги в областта, проф. Бъргър избягва да твърди, че наледи е "липсващото звено", но по думите му хуманоидите наледи може да са "мост" между примитивни двукраки примати и Хомо сапиенс. Хомо наледи вероятно са първите примитивни хора. Те имат малък мозък, подобен на този на горилите, примитивно развити човешки таз и рамене. Причината, поради която учените ги поставят в същия род като хомо сапиенс, е по-развитата форма на черепа, сравнително малките зъби, характерни дълги крака и стъпала, доближаващи се до тези на съвременния човек.

Учените са останали много изненадани и от мястото, където са открити останките. Те разказват, че в погребалната камера е имало тела от няколко поколения. Така че има основание да се смята, че наледи са организирали погребения. Това също е изненадващо, защото досега се предполагаше, че ритуалите, свързани с погребване на човешко тяло, са се зародили много по-късно - едва през последните 200 000 години.

15-те частични скелети са останки от мъже и жени на различна възраст - от деца до възрастни. Находката на екипа на проф. Бъргър е безпрецедентна в Африка и учените се надяват тя да им даде възможност да изяснят по-конкретно и точно еволюцията на човешкия род. "Ние ще установим кога са родени погребаните в пещерата деца, как са се развивали, скоростта с която се е извършвал този процес. Ще разберем каква е разликата между мъжките и женските наледи от рождението им до смъртта", споделя проф. Бъргър. "По време на нашата триседмична експедиция в района на находката ние се надявахме да открием поне един скелет. Бяхме обаче ощастливени да намерим много скелети на различни индивиди. Тази експедиция за нас наистина бе уникален опит", споделя професорът.

Колекцията на необикновената находка вече се намира за съхранение и изследвания в Уитватерстанд в Йоханесбурт, който е в списъка на 100-те най-известни в света висши учебни заведения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай