Откриха 40 тела от изчезналия самолет (ОБЗОР)

Откриха 40 тела от изчезналия самолет (ОБЗОР) | StandartNews.com

Машината на "Еър Ейша" минала през опасен район, известен като "фабрика за бури"

Спасители откриха отломките от изчезналия самолет на малайзийската компания "Еър Ейша" във водите на Яванско море. Това разкри ръководителят на спасително-издирвателната операция Бамбанг Соелистьо на пресконференция в столицата на Индонезия Джакарта. Военното радио на страната съобщи, че бойният кораб "Бунг Томо" е извадил от водата 40 тела и броят им нараства. По думите на Соелистьо индонезийски военен самолет е забелязал на дъното на морето сянка с формата на изчезналата машина. Служител на местното транспортно министерство каза, че отломките са в червено и бяло и вероятно са от корпуса на самолета. Машините на "Еър Ейша" са в тези цветове. Той заяви, че дълбочината на морето в района, където са намерени останките, е около 25-30 м.

Това означава, че черните кутии би трябвало да бъдат намерени лесно. Това ще позволи на експертите бързо да проведат анализи и да установят какво точно се е случило. В тази част на Яванско море - западно от бреговете на остров Борнео (или Калимантан, както е познат в Индонезия), водата е сравнително плитка. Затова мисията по откриването на всички тела може да се осъществи от водолази, които вече са се отправили към мястото, съобщи в. "Гардиън".

Представител на военновъздушните сили каза, че сред останките има тяло, багаж и спасителна жилетка. Висш индонезийски служител заяви, че телата, които били подути, но непокътнати, са качени на индонезийски военен кораб. Те не са били със спасителни жилетки. "Открихме десетина големи обекта и многобройни малки, бели на цвят, които не успяхме да заснемем", заяви говорител на индонезийската армия Агус Дуи Путранто. Според него някои парчета приличали на врата на самолет, горивен резервоар и надуваема пързалка за аварийна евакуация. По думите му отломките са открити на 10 км от мястото, където самолетът е бил засечен за последен път с радари. Фотограф на АФП, придружил спасителите, е успял да види от борда на самолета им предмети, които приличали на спасителна жилетка, спасителни пояси и дълги оранжеви тръби. На мястото е изпратен хеликоптер с експерти, които да разгледат по-подробно намерените отломки.

Докато индонезийската телевизия излъчваше кадри от откриването на телата и отломките, близки на изчезналите припадаха в залата на летището в град Сурабая и бяха откарвани в болница. Полет QZ8501 на "Еър Ейша" изчезна от радарите със 162 души на борда в неделя. Австралийският експерт по авиацията Нийл Хансфорд твърди, че пилотска грешка е причината за катастрофата. Според него пилотът е поел риска да лети над Яванско море, знаейки, че районът е опасен. Хансфорд казва, че самолетът се е разбил там, където опитните пилоти не летят. Районът е известен като "фабрика за бури" и пилотите обикновено планират минаване покрай нея, но никога през нея. Затова и експертът хвърля вината за катастрофата върху пилота.

Китайски блогър предсказал трагедията

Мистериозен китайски блогър предизвика сензация в интернет, като предсказал 13 дни по-рано изчезването на самолета на "Еър Ейша", съобщи в. "Дейли Мейл". В няколко поста китаецът предупреждава, че машина на малайзийската компания е цел на престъпна групировка, която той нарича "Черната ръка". Според него именно тя свалила полетите MH17 и MH370 на малайзийските авиолини по-рано тази година. Блогърът предупреждава всички китайци да избягват да се качват на самолети на "Еър Ейша".

Самолет на компанията излезе извън пистата

Самолет на филипинската авиокомпания "Еър Ейша Зест" със 159 души на борда излезе извън пистата при кацане. Инцидентът е станал на международното летище Калибо, предаде ТАСС.
Летищните власти съобщават, че всички пътници са благополучно евакуирани. Пожар в самолета не е имало. "Еър Ейша Зест" е дъщерна компания на "Еър Ейша Филипинс", която принадлежи на "Еър Ейша", чийто самолет се разби в Яванско море в неделя. Същевременно друг самолет на авиокомпанията "Еър Ейша" извърши непланирано кацане на летище в Банкок, предаде ТАСС. Командирът на самолета взел това решение пет минути след излитането му. Причината била странни звуци в багажното отделение. "Пилотите са чули необичайни звуци, идващи от багажното отделение, и са решили да се приземят на летището. Направени са проверки от съображения за сигурност", поясни представител на "Еър Ейша". При проверките не е открито нищо необичайно и самолетът отново е излетял.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай