Сряда,

Откога влиза в сила здравният сертификат на ЕС

От: Агенция Стандарт -
Откога влиза в сила здравният сертификат на ЕС
A
A
A

Дигиталният сертификат на Евросъюза за COVID, който ще улесни пътуванията през това лято, официално ще влезе в сила на 1 юли. Преди това той формално трябва да бъде одобрен от Европейския парламент и държавите членки.

Порталът на ЕС, който ще позволява проверката на сертификатите, е готов, и може да започне да действа през юни. В момента държавите също подготвят националните си системи.

От първи юли ще имаме на разположение три типа сертификати, предаде БНТ.

"Сертификат за ваксинация, сертификат за негативен тест и сертификат за възстановяване след COVID. Всички те ще бъдат безплатни за всички граждани на ЕС и ще бъде възможно да бъдат получавани в цифров формат на цифрово устройство или разпечатани на хартия", заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндърс.

Всяка държава ще решава индивидуално дали да налага допълнителни ограничения при пътуване на притежатели на сертификат, които имат само първа доза или са имунизирани с ваксини, които не са официално признати от Агенцията за лекарствата. PCR тестът ще трябва да бъде направен в рамките на последните 72 часа, а наличието на антитела ще се доказва не с текст за антитела, а с положителен PCR тест. Срокът на наличие на антитела е максимум 180 дни.

Засега сертификатът ще действа само с PCR тестове, но Еврокомисията насърчава държави взаимно да признават и бързите тестове. Брюксел може да предостави 100 милиона евро, за да подпомогне държавите в предоставянето на тестове на достъпна цена.

През последните две седмици са тествани системите на 17 държави членки, сред които и България. Комисията предоставя и специален софтуер, за да помогне на държавите да разработят националните си сертификати и начините на сканиране и проверка на QR-кодовете.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички