От днес говорим по евтино в ЕС

От днес говорим по евтино в ЕС | StandartNews.com

Брюксел. От днес Европейският съюз намалява с повече от 50% тавана на цените за изтегляне на данни от интернет: от 45 на 20 евроцента/мегабайт (MB), съобщават от пресслужбата на ведомството.

С новите цени поевтинява използването на електронни пътни карти и електронна поща, гледането на видеоклипове и участието в социални мрежи, докато пътувате навсякъде в ЕС.

Цените на телефонните разговори и текстовите съобщения също падат.

Мобилните оператори в Европа ще могат да предложат на клиентите си специална оферта за роуминг преди пътуването им и по този начин да им позволят, когато това е възможно, да изберат местен доставчик на мобилни услуги (като роуминг на данни, електронна поща, онлайн четене на новини, качване на снимки в интернет и онлайн гледане на видео) в държавата, която ще посетят.

Така разговорите по GSM при пътуване в ЕС ще бъдат с над 20% по-евтини. Максималните цени за изходящо повикване в роуминг вече ще бъдат 0,19 евро за минута без ДДС (намаление с 21% спрямо цените досега).

Входящо обаждане ще се таксува до 0,05 евро на минута (намаление с 28,5%). Изпращането на SMS от чужбина ще струва до 0,06 евро без ДДС (намаление с -25%). 

От Съюза разработват нови правила, за да отпаднат въобще таксите за роуминг. Предложеният регламент за изграждането на мрежа с континентални размери ще сложи край на тези такси и ще гарантира отворен и неутрален интернет, както и по-добра закрила на ползвателите на мобилна и широколентова връзка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай