Захарова разкри бъдещето на "Северен поток 1"

От 11 юли важният газопровод от Русия до Германия е подложен на годишна поддръжка за десет дни (до 21 юли)

Захарова разкри бъдещето на "Северен поток 1" | StandartNews.com

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в четвъртък, че бъдещето на газопровода "Северен поток 1" до Германия ще зависи от търсенето на газ в Европа и от западните санкции срещу Русия, предаде Ройтерс.

От 11 юли важният газопровод от Русия до Германия е подложен на годишна поддръжка за десет дни (до 21 юли), но европейските правителства се притесняват, че Москва може да удължи този срок на профилактика, за да ограничи доставките на газ за Европа, поставяйки по този начин под сериозен въпрос плановете за запълване на 80% от капацитета на европейските газови хранилища преди началото на зимата.

Контролираният от Кремъл енергиен гигант "Газпром" заяви в сряда, че не може да гарантира безопасното функциониране на ключова част от "Северен поток 1" поради съмнение относно връщането на ремонтирана в Канада газова турбина с оглед на наложените от Отава санкции срещу руската компания.

Канада съобщи през миналия уикенд, че е издала разрешение за връщане на турбината за компресорната станция "Портовая" на "Северен поток 1" в Русия.

"Що се отнася до бъдещата работа на газопровода, много ще зависи от нашите партньори по отношение на търсенето на газ и нелегитимните санкции, както се случи с турбините в Канада", посочи Захарова, цитирана от БНР.

Тя каза още, че т.нар. ежегодна поддръжка на газопровода е била предварително договорена с потребителите.

Забележките на Захарова съвпадат с по-ранни нейни изявления, в които тя критикува западните страни и квалифицира ситуацията с турбините като "адски цирк". Тя обаче добави, че русото външно министерство отхвърля всякакви спекулации за спиране на газовите доставки.

Русия обвинява Запада, че води икономическа война срещу нея в подкрепа на Украйна, но продължава да настоява, че остава надежден доставчик на енергия. Западът пък обвинява Русия, ключов износител на петрол и газ, че увеличава употребата на енергията като геополитическо оръжие, съобщи БНР.

Миналия месец Русия намали газовите потоци до едва 40% от общия капацитет през "Северен поток 1', позовавайки се именно на забавеното връщане на ремонтираната в Канада турбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай