От днес Украйна е във военно положение

То ще трае 30 дни, реши Върховната Рада

От днес Украйна е във военно положение | StandartNews.com

Украинският парламент одобри вчера военно положение в цялата страна, което ще влиза в сила днес в 09:00 ч. местно време. След усилени дебати 276 депутати във Върховнада Рада гласуваха „за“ предложението на президента на страната Петро Порошенко за военно положение, с продължителност 30 дни, въпреки че първото предложение бе за 60 дни.

Това решение се взе, след като руски кораби атакуваха и заловиха украински бойни съдове, като Москва твърди, че те са навлезли незаконно в руски води, край бреговете на Крим в Азовско море. Има шестима ранени украински моряци, от които трима - сериозно.

Украйна и нейните съюзници заявяват, че Русия е блокирала незаконно пролива и действа против международното законодателство като взима плавателни съдове и моряци.

Военното положение дава на Украинските власти силата да мобилизират цивилни с военен опит, да регулират медиите и да забранят протестите.

Вчера американският президент Доналд Тръмп заяви, че заради тези действия на Русия в района на Крим може и да отмени вече планираната си среща с руския президент Владимир Путин по време на събирането на Г-20 в Аржентина в края на тази седмица. Той също така призова Европа да окаже по-сериозна подкрепа на Украйна, като наложи строги санкции на Москва и ги спазва.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай