Освободиха премиера на Либия

Освободиха премиера на Либия | StandartNews.com

Триполи. Няколко часа след като бе похитен и отведен в неизвестна посока от група въоръжени мъже, временният либийски премиер Али Зейдан беше освободен от своите похитители в невредимо състояние, съобщава Би Би Си.

По-рано тази сутрин Зейдан беше отвлечен от въоръжена група от хотел в Триполи. Правителството съобщи за атаката и каза, че за момента никоя групировка не е поела отговорност и няма представа кои са похитителите и каква е целта им.

По-късно през деня отговорност за нападението пое група от бивши либийски бунтовници, известна като Оперативната камара на революционерите.  Революционерите съобщили, че са „арестували" Зейдан заради ролята на неговото правителство в залавянето на високопоставен член на „Ал Кайда" от американските спецслужби в либийската столица. Те заявили, че са действали по нареждане на главен прокурор и според криминалния код на Либия. Предстои да се изясни дали и правителството е било замесено.

„Неговият арест идва след изявлението на Джон Кери, държавен секретар на САЩ, за залавянето на Абу Анас ал Либи, в което той каза, че либийското правителство е било информирано за операцията", заяви говорител на групата.

Управлението по борба с престъпността към министерството на вътрешните работи на страната също потвърди, че премиерът Зейдан е освободен. По думите на представител на управлението в момента Зейдан пътува към сградата на правителството, разположено в Триполи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай