Оставка в Белгия заради брюкселските атаки

Оставка в Белгия заради брюкселските атаки | StandartNews.com

Белгийският министър на транспорта Жаклин Галан подаде оставка. Причина за това е скандал, настъпил след терористичните атаки в столицата Брюксел  в края на март. Стана ясно, че е имало предварителна информация за възможни проблеми със сигурността на белгийските летища, но ресорният министър не е предприел действия. 

Скандалът около нея се разрази след публикуване на засекретен доклад на Европейската комисия от миналата година за сигурността на белгийските летища. Твърди се, че Галан не е подала информацията от доклада към правителството.

" В началото на разследването по въпроса в парламента ми беше потвърдено, че противно на това, което знаех, резюме на този доклад е било внесено в кабинета на министъра през юни 2015-а. Не мога да приема, че този факт стана известен едва в пленарна зала, докато министърът по-рано ми заяви, че не е получавала доклада", коментира въпроса премиерът на Белгия Шарл Мишел, съобщава БНТ.

"Съжалявам - нещо повече, аз съм шокирана от оставката шефа на федералната служба по мобилност. В своя медиен кръстоносен поход той въвлече цялата си администрация и я хвърли в полемика. От три дни той демонстрира деструктивно поведение", опита да се защити министърът в оставка Жаклин Галан.

ЕК вчера поясни, че документът разглежда сигурността на аерогарите в т. нар. стерилни зони - след регистрацията и проверките за сигурност на пътниците. Проверките, по които е изготвен докладът, са обхванали зоните на терминалите, разположени непосредствено преди пероните. Целта е била да се установи доколко в тези зони могат да бъдат внесени опасни за здравето и сигурността на пътниците вещества и предмети.

Предполага се, че белгийските власти не са взели мерки по доклада, защото не са били официално запознати с него. Темата е особено важна за Белгия, тъй като атентатите от 22 март, които взеха 32 жертви, бяха извършени на територията брюкселското метро, но и на местното летище "Завентем" и то в зоната, разглеждана в доклада на ЕК. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай