Османи призова за запазване на добрите отношения между България и Македония

Пътят на Македония към ЕС не е пресечен, според Османи

Османи призова за запазване на добрите отношения между България и Македония | StandartNews.com

Министърът на външните работи на Република Македония призова за запазване на добросъседство с България

Най-важното е да не се свързват отношенията между феновете с отношенията между държавите или някакви етнически групи или народи, защото това е отделен свят на феновете, и ако позволим толкова лесно да се правят взаимовръзки и преливания, само ще навредим на отношенията, заяви министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, цитиран от МИА.

"Всички, които ще се опитат да поставят случилото се между феновете в контекста на отношенията между държавите, нямат добри намерения към тези отношения", подчерта Османи от пресконференция днес, на която  отговори на журналистически въпрос относно събитията, свързани с мача между футболните клубове "Шкупи" и "Левски" в Скопие.

По повод изявленията на някои български политици, че с тези инциденти Северна Македония се отдалечава от Европа, Османи заяви, че "това е жалко и некоректно". Той повтори, че всеки, който се опитва да извлече политически анализи от напрежението между феновете, го прави злонамерено и не мисли доброто на отношенията между двете страни.

"Позицията на МВнР на Република България беше коректна и я оценявам като отношение на българската държава. Политическите партии, които се опитват да трупат политически точки на базата на напрежението между феновете, не мислят доброто нито на България, нито на Северна Македония, нито на отношенията между двете страни, още по-малко на базата на напрежението между феновете да оценяват европейската готовност на Северна Македония", каза още Османи, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай