Още информация за първия турски космонавт

Кога излита Алпер Гезеравджъ

Още информация за първия турски космонавт | StandartNews.com

Цяла Турция ликува и очаква церемонията за изпращане на първия турски космонавт  към Международната космическа станция, предава кореспондентът на БТА  Нора Чолакова.

Планира се първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ да излети тази нощ заедно с екипажа на мисията AX-3 (Axion Mission 3) към Международната космическа станция от базата Кейп Канаверъл в щата Флорида, САЩ. Очаква се изстрелването да бъде в 1:11 ч. турско време (00:11 ч. българско). 

Церемонията по изстрелването ще може да бъде проследена и от специално разположени планетариуми на площад Къзълай в столицата Анкара и на площад Таксим в Истанбул. Програмата започва в 23:00 ч. 

Планетариумите в специални големи шатри са изградени от министерството на промишлеността и технологиите. Цялото пътуване на турския космонавт до Международната космическа станция ще бъде проследено от космическите инженери и учени, работещи в наземната станция на Съвета за научни и технологични изследвания на Турция (ТЮБИТАК), разположена в района на Анкара.

Церемонията по изстрелването може да бъде наблюдавана и в редица научни центрове в Турция (в Коня, Бурса, Анталия, Трабзон, Кайсери), където ще бъдат излъчени много програми, включително семинари и научно-популярни филми за космоса. 
Т
урската телевизия НТВ информира, че министърът на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Каджър и делегация от учени са заминали за САЩ, за да присъстват на церемонията по изстрелването.

Националната космическа програма на Турция бе обявена от президента Реджеп Тайип Ердоган през 2021 г. 

Първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ е бил пилот на изтребител F-16. В продължение на 21 години той е изпълнявал важни мисии в състава на  военновъздушните сили на Турция.

Гезеравджъ е роден на 2 декември 1979 г. в град Силифке, окръг Мерсин, Южна Турция.

И

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Христо
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи