Още две държави отказаха фаталния Боинг

Намериха черната кутия на падналия самолет

Още две държави отказаха фаталния Боинг | StandartNews.com
  • Намериха черната кутия на падналия самолет

Още две държави се присъединиха към забраната за полети с фаталния модел на Боинг - 737 Макс 8. Етиопия и Каймановите острови последваха решението на Китай да приземи всички самолети Боинг 737 Макс 8 след катастрофата на аналогичния лайнер в Етиопия вчера. Самолетът се разби малко след излитането си от Адис Абеба като загинаха всички 157 души на борда. След тях бе и Световноизвестният археолог и професор по палеонтология Себастиян Туза.

ВИЖ ОЩЕ: Китай закова на земята всички Боинг 737 Макс 8

Сингапурските авиолинии, които имат 5 самолета от този тип също обявиха, че засега спират полетите с тях и „продължават да следят ситуацията около разследването на причините за инцидентите“, съобщи в. „Гардиън“.

ВИЖ ОЩЕ: Световен учен загина в етиопския самолет

Етиопската държавна телевизия информира, че разследващите са открили черната кутия на разбилия се самолет, съобщи БГНЕС.
Според данните от черната кутия сензорите са отчели неправилни показания за скорост и височина, което можело да бъде причина за трагедията.
Малко след излитането старшият пилот, който е работил за авиокомпанията от 2010 г., е изпратил сигнал за тревога и е получил разрешение да се върне. След това международното летище в Адис Абеба е загубило контакт с машината.

Трагедията повдигна куп въпроси за безопасността на новия Боинг 737 Mакс 8, тъй като преди четири месеца самолет от същия модел, управляван от индонезийския "Лйън Еър", се разби в морето край Ява, отнемайки живота на над 189 души.

Повече от 300 самолета Боинг от модела 737 Макс 8 са в експлоатация в различни държави по света. Поръчките за нови машини от този тип възлизат на над 5000.

Разбилият се Боинг е бил нов, в експлоатация само от 4 месеца. Купен е през ноември. Оттогава е имал само 1200 летателни часа и за последно е преминал поддръжка на 4 февруари.
Машината се разби 6 минути след излитането си. След адската катастрофа в неделя компанията "Боинг“ отмени планираното за сряда представяне в Сиатъл на новия си самолет 777 X.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай