Световен учен загина в етиопския самолет

Професор Себастиян Туза пътувал за форум на ЮНЕСКО

Световен учен загина в етиопския самолет | StandartNews.com

Световноизвестният археолог и професор по палеонтология Себастиян Туза е сред жертвите на фаталния полет на етиопския самолет Боинг 737 Max 8, който се разби малко след излитането си от Адис Абеба. Професорът преподава в университета в Неапол и заедно с още 7 доброволци от Италия са пътували за Кения по линия на проект на ЮНЕСКО. Вероятно те са част от голямата световна делегация, които са пътували със злополупчния полет за Найроби за участие в конференция на ООН.

Туза заема и длъжността министър в правителството на областта Сицилия по въпросите на културното наследство и сицииланската идентичност от април миналата година.

Негови са основни открития на остров Пантелерия , благодарение на които бе потвърдена ключовата му роля като основен кръстопът в международната търговия в Средиземноморието през древността. Пантелерия е остров в Средиземно море на 100 км от Сицилия. Известен е с изгасналия вулкан и минералните си извори. На арабски означава “дъщерята на ветровете” и вероятно е островът на Калипсо.

Медиите в Братистлава пък съобщиха, че на борда на падналия боинг са били жената и синът на словашкия депутат Антон Гринка. 

Няма български граждани сред загиналите 157 души на борда на катастрофиралия самолет на "Етиопиан Еърлайнс" по данни на българското посолство в Адис Абеба, съобщи пресслужбата на българското външно министерство.

Дипломатическата ни мисия в Етиопия в сътрудничество с други посолства получи окончателния списък с пътниците в катастрофиралия самолет.

Според данните жертвите са 32 кенийци, 18 канадци, 9 етиопци, 8 италианци, 8 китайци, 8 американци, 7 британци, 7 французи, 6 египтяни, 5 холандци, 4 индийци, 4 словаци, 3 австрийци, 3 шведи, 3 руснаци, 2 мароканци, 2 испанци, 2 поляци и 2 израелци. Белгия, Индонезия, Сомалия, Норвегия, Сърбия, Того, Мозамбик, Руанда, Судан, Уганда и Йемен са имали по един гражданин в самолета. Четирима души са били с паспорти на ООН и тяхната националност засега не е изяснена.

Самолетът летеше от Адис Абеба за Найроби и се разби минути след излитането. Пилотът на машината е подал сигнал за проблеми и е поискал връщане на летището в Адис Абеба, предадоха световните агенции, като се позоваха на президента на авиокомпания Етиопиън еърлайнс Теволде Гебре Мариам. Пилотът е получил разрешение да се върне на летището, допълни той.

Компанията Боинг е готова да окаже съдействие в разследването на катастрофата с машината, за която беше съобщено, че е модел Боинг 737-800 МАХ, предаде ТАСС. 

Премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи Екатерина Захариева изпратиха съболезнователни телеграми до своите етиопски колеги Абий Ахмед и Уоркнех Гебейеху.

Боинг 737 МАКС (Boeing 737 MAX) е последната версия на най-продавания в света пътнически самолет на американския конструктор.

Разбилият се самолет е от същия тип като този на индонезийската компания Лайън еър, който падна в морето миналия октомври 13 минути след излитането от Джакарта. Тогава загинаха 189 души.

След успешен първи полет през януари 2016 година, четвъртото поколение 737 преди две години започна да бъде доставян. Той е предназначен за полети на къси и средни разстояния.

Към края на януари са доставени 350 броя от новия двуреакторен монофюзелажен самолет от общо 5011 регистрирани от Боинг поръчки (колкото могат да бъдат произведени за над седем години при сегашния темп).

Американският самолетостроител иска да ускори темпа на производство на 737 от 52 на 57 самолета месечно през 2019 година.

След първата катастрофа със 737 МАКС на Лайън еър през 2018 година възникнаха въпроси за липсата на информация сред авиокомпаниите и пилотите за новата система против рязък спад на подемната сила. Очаква се през 2023 година да бъде пусната пета версия, 737 МАКС10, за 135 милиона долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай