Още 14 млрд. долара за Великата зелена стена

Засаждат гора по южната граница на Сахара

Още 14 млрд. долара за Великата зелена стена | StandartNews.com

14 милиарда долара бяха заделени за завършването на Великата зелена стена. Това е свръхамбициозен проект, в който участват десетки държави. Целта е да се засади гора по южните граници на пустинята Сахара. Поясът от дървета ще е дълъг над 8 000 километра. Той би трябвало да спре превръщането на тези земи в пустиня и да даде дом на дивите животни.

Засега са засадени малко над 10% от дърветата. 14-те милиарда бяха обещани на голям форум, в който участваха президентът на Франция Еманюел Макрон, премиерът на Великобритания Борис Джонсън, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и директорката на Световната банка Кристин Лагард. Форумът беше кръстен „Една планета” и акцентира върху опазването на биоразнообразието по света.

Полученото до този момент финансиране е над четири милиарда долара, а проектът има подкрепата на 21 африкански страни. На Филмовия фестивал във Венеция бе прожектиран документален филм за Великата зелена стена, а инициативата получи подкрепата на редица партньори. Начертаха се конкретни планове, които да бъдат изпълнени до 2030 г.

Сред целите са възстановяване на 100 милиона хектара земи, осигуряване на условия за производство на храна на над 20 милиона души, създаване на над 10 милиона "зелени" работни места и намаляване на емисиите въглероден диоксид с 250 милиона тона.

Търсените промени вече са налице в районите, където засаждането на горските масиви е извършено. Районът Сахел е един от най-потърпевшите от климатичните промени в последните години, а е и един от най-бедните в света. Затова промяната тук е крайно наложителна и трябва да се започне със земята и природата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай