Осъдиха бивш хокеист за измама с криптовалута

Игор Мусатов ще лежи 4 години в затвора

Осъдиха бивш хокеист за измама с криптовалута | StandartNews.com

Пресенският съд в Москва осъди бившия хокеист Игор Мусатов на четири години затвор, като го призна за виновен в измама с криптовалута на стойност 800 000 долара, съобщиха от пресслужбата на съда пред ТАСС.

"Игор Максимович Мусатов беше признат за виновен в извършване на престъпление по част 4 на чл. 159 от Наказателния кодекс на Руската федерация (измама в особено големи размери). Той беше осъден на 4 години затвор в поправителен колония с общ режим", заяви пресаташето на съда Лела Кокая.

Според нея по време на дебата на страните държавното обвинение е поискало да се назначи същия срок за подсъдимия. „Гражданският иск е отнесен за разглеждане в гражданско производство“, поясни събеседникът на агенцията.

Мусатов беше задържан и арестуван през септември 2019 г. Според разследването той е извършил престъпление в началото на 2018 година. Действайки като част от организирана група, „в преследване на престъпни намерения“, той се срещна в центъра на Москва с предприемач, ангажиран с инвестиции в областта на криптовалутния пазар, „за да обсъди по-нататъшно сътрудничество, транзакции с криптовалута и инвестиции“. В хода на телефонния разговор с Абелиян В. М., заблуждавайки последния, Мусатов се съгласи да продаде криптовалута на обща стойност 800 хил. Долара (към 19 февруари 2018 г. тази сума се равнява на 45,3 милиона рубли), като същевременно убеди Абелиан да извърши транзакцията, каза в преписката.

Мусатов не призна вина за престъплението

Игор Мусатов е възпитаник на московското училище по хокей "Спартак". Играл е за няколко клуба от Русия и Словакия, включително "Спартак", "Ак Барс", "Локомотив", "Салават Юлаев", "Авангард". Последният му клуб беше словашкият Слован, през сезон 2016-2017. играл в Континенталната хокейна лига. Като част от младежкия отбор на Русия, Мусатов стана сребърен медалист от Световното първенство 2007.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай