Осъдиха Ердоган заради "златни тоалетни"

Осъдиха Ердоган заради "златни тоалетни" | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Ердоган бе осъден от съд в Анкара да плати разходите по дело за клевета, което завел срещу опозиционен лидер, съобщи в. "Заман". Процесът е по повод изказване на лидера Кемал Кълъчдароглу, че в двореца на президента има "златни тоалетни".

Скандалното изказване бе направено от лидера на Народнорепубликанската партия през май м.г. Тогава той обвини президента още, че дворецът му е построен незаконно върху защитена територия. В отговор Ердоган покани опонента си да посети двореца и лично да провери какви са тоалетните, но той отказа. Тогава Ердоган заведе дело срещу него за 100 000 турски лири.

Първоинстанционен съд в Анкара е постановил, че президентът няма основание да съди Кълъчдароглу, тъй като изказването му е представлявало критика срещу разхищенията на правителството и трябва да бъде третирано като политическа критика. Съдът постановил Ердоган да заплати съдебните разходи по делото в размер на 10 турски лири, както и хонорарът на адвоката на Кълъчдароглу от 1500 лири.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай