Петък,

Организацията PETA обяви макак за "личност на годината"

От: Администратор -
A
A
A

Черен макак, който стана световноизвестен, след като открадна фотоапарат и си направи селфи в джунглата в Индонезия, бе обявен за личност на годината от организацията PETA (Хора за етично отношение към животните).

По-рано активистите пледираха в негова полза пред американски съд, предадоха БТА и Франс прес.

PETA настоява да се признае, че Наруто е някой, а не нещо, се казва в нейно комюнике.

През 2011 г. макакът открадна фотоапарата на британеца Дейвид Слейтър в резервата Тангкоко на остров Сулавеси. Слейтър, който имал за задача да направи фоторепортаж, оставил за малко без надзор фотоапарата си, докато инсталирал триножника си. Впоследствие установил, че маймуната си е направила две селфита. Снимките предизвикаха голям интерес в интернет, а PETA заведе дело срещу фотографа през 2015 г., твърдейки, че маймуната притежава авторските права върху "историческото селфи".

PETA отбеляза, че Наруто е направил снимката и следователно притежава авторските права върху изображението, какъвто е случаят с фотоси, направени от хора. Фотографът изтъкна, че е законният собственик на снимките, защото се отдалечил само за няколко минути, преди да си даде сметка, че макак откраднал фотоапарата му и направил снимки.

След единствена по рода си съдебна битка, двете страни стигнаха до споразумение през септември, в съответствие с което Слейтър се съгласи да предостави на организации за защита на макаците в Индонезия 25 процента от всички приходи от използването или продажбата на селфитата на Наруто.

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички