Орбан обяви ново извънредно положение, какво става в Унгария

Парламентът внесе поправки в конституцията, за да позволи подобна мярка

Орбан обяви ново извънредно положение, какво става в Унгария | StandartNews.com

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан наложи във вторник ново извънредно положение в страната, позовавайки се на предизвикателствата, породени от продължаващата война в съседна Украйна. В Унгария вече е въведено извънредно положение, свързано с пандемията от COVID-19, което трябваше да изтече следващия вторник.

"Светът е на прага на икономическа криза. Унгария трябва да остане извън тази война и да защити финансовата сигурност на семействата си", заяви националистическият лидер във Facebook в коментар, който предизвика нови опасения относно ограничаването на човешките права в Унгария.

"Това изисква пространство за маневриране и незабавни действия. Правителството, упражнявайки правото си според основния закон, обявява извънредно положение поради войната от полунощ", добави Орбан, предава БГНЕС.

Малко преди изявлението току-що положилият клетва унгарски парламент внесе поправки в конституцията, за да позволи подобна мярка. Партията "Фидес" на Орбан има мнозинство от две трети в залата. Правилата, определени съгласно новата промяна в закона, ще бъдат обявени в сряда, каза Орбан. Унгарският съюз за граждански свободи (TASZ) осъди този ход, заявявайки, че "извънредното положение стана постоянно".

Този ход дава на Орбан "повече свобода на действие от обикновено", позволявайки му да "ограничи или просто да суспендира основните права на всички", заяви групата, като заклейми това, което определи като маргинализиране на парламента. Орбан, който е на власт от 12 години, редовно е обвиняван от западните си партньори в злоупотреби с власт в страната си, която е член на Европейския съюз и НАТО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай