Опозицията в Украйна подготвя национална стачка

Опозицията в Украйна подготвя национална стачка | StandartNews.com

Киев. Политическата опозиция в Украйна заяви, че ще свика обща стачка за цялата страна, за да принуди президента на страната да си подаде оставката, след като полицията разби проевропейските протести, използвайки палки и шокови гранати, предаде Ройтерс.

Арсений Яцениук, един от тримата опозиционни лидери и бивш министър на икономиката, каза в събота , че организаторите са започнали подготовката за "национална стачка" с цел да свалят президента Виктор Янукович. Същевременно, Яценюк отправи призив за предсрочни парламентарни и президентски избори.

Около 7000 протестиращи в украинската столица са се събрали пред Михайловския манастир в Киев, където бяха изтласкани от силите на реда, информира Асошиейтед прес.

Линас Линкевичус, външният министър на Литва, която председателства Съвета на ЕС, призова украинските власти да спрат да използват сила срещу демонстрантите, предаде ИТАР-ТАСС.

Оперативно-следствена група представители на министерството на вътрешните работи и прокуратурата на Украйна ще се заеме с разследването на събитията, случили се в центъра на Киев рано тази сутрин, когато силите на реда разпръснаха демонстрация на привържениците на евроинтеграцията, съобщава РИА Новости.

„Ще бъде проведено старателно и достатъчно бързо разследване на тези събития. Създадена е оперативно-следствена група на правоохранителните органи, в която влизат представители на прокуратурата и пред която са поставени задачите за обективно разследване и известяване на обществото за резултатите", заяви прессекретарят на украинското правителство Виталий Лукяненко.

Яценюк, съобщи, че опозиционни водачи ще се срещнат днес с представители на ЕС, предаде AFP.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай