Опозицията в Косово постигна споразумение за правителство

Опозицията в Косово постигна споразумение за правителство | StandartNews.com

Прищина. Лидерът на най-старата косовска албанска партия на покойния Ибрахим Ругова - Иса Мустафа, се договори със знаковата фигура от времето на войната през 1999-а година и бивш командир на паравоенните части на АОК Рамуш Харадинай и с ръководителя на "Инициатива за Косово" на Фатмир Лимай за сформирането на новото правителство на страната.

Според постигната договорка Рамуш Харадинай би бил новият министър-председател на Косово, докато лидерът на Демократичния съюз на Косово Иса Мустафа ще бъде предложен за президент на; освен това тази формация ще получи и председателското място на парламента, а някогашният министър в кабинета на Тачи Фатмир Лимай ще стане вицепремиер.

Преди изборите лидерите на основните опозиционни партии в Косово се договориха, че няма да правят коалиция за управление с досегашния премиер Хашим Тачи, напомня БНР.

Новото правителство в Прищина ще разчита на парламентарната подкрепа на набиращата сила партия "Самоопределение" Албин Курти. Все още не се знае как ще действат десетте сръбски депутати относно бъдещото косовско правителство, начело с Рамуш Харадинай.

На провелите се в неделя предсрочни парламентарни избори в Косово най-много гласове получи Демократичната партия на Косово на премиера Хашим Тачи, която управлява страната вече седма година.

Агенция Reuters отбелязва, че макар и победител, Тачи ще се затрудни да формира парламентарно мнозинство без подкрепата на поне една от трите партии, които заявиха, че ще се обединят, за да му попречат да управлява.

В изявление, което по всяка вероятност ще разгневи поддръжниците на Тачи, партиите казват, че са решили да дадат на страната правителство, което ще върне надеждата. Заедно трите партии разполагат с 40% от гласовете, но могат да разчитат на по-голям дял от местата в 120-местния парламент.

Предсрочните парламентарни избори в Косово бяха белязани от ниска избирателна активност и недоволство сред косовари от бедността и корупцията шест години след обявяването на независимост от Сърбия.

Вицепремиерът Хайредин Кучи, близък довереник на Хашим Тачи, заяви в отговор на новината: "Те нарушават конституцията."

Reuters припомня, че Харадинай за кратко беше премиер през 2004 - 2005 г. преди да се оттегли, за да бъде съден за военни престъпления в трибунала в Хага. Той беше оправдан два пъти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай