Опозицията поема контрола в Дания

Опозицията поема контрола в Дания | StandartNews.com

Датската опозиция, водена от Ларс Локи Расмусен, спечели парламентарните избори в страната, сочат резултатите при преброени гласовете от континенталната част на страната.

Настояшият премиер Хеле Торнинг-Шмит призна поражението на своята партия. Спечелихме предизборната кампания, но не спечелихме изборите. Бяхме победени на финалната линия, заяви тя пред членове на своята Датска социалдемократическа партия.

Торнинг-Шмит съобщи, че подава оставка като партиен лидер и че по-късно днес ще отиде при кралицата на Дания Магрете, за да връчи оставката на кабинета си.

Тя посочи, че опозиционният лидер Ларс Льоке Расмусен, чийто блок от няколко партии печели изборите, ще наследи една Дания в добра форма.

Опозицията печели 90 места в 179-местния парламент, а партията на Торнинг-Шмит - 85 места.

Ларс Льоке Расмусен пък потвърди изборната си победа и подчерта, че Дания трябва да промени управлението си, предаде Франс прес.

Льоке Расмусен беше премиер от 2009 г. до 2011 г. Сега той подчерта, че е готов да оглави ново правителство, пише ТАСС. Той добави, че датчаните могат да постигнат силни резултати, ако работят заедно, предаде Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай