Петък,

Опозиционер протестира срещу скъпия ток, Ердоган му дръпна шалтера

От: Стандарт -
890
Опозиционер протестира срещу скъпия ток, Ердоган му дръпна шалтера
A
A
A

Лидерът на основната опозиционна партия в Турция заяви, че властите са прекъснали електрозахранването в дома му, след като той е протестирал срещу високите цени на енергията, съобщава Евронюз.

По-рано тази година Кемал Кълъчдароглу се зарече да не плаща сметките си за електричество, докато турското правителство не оттегли увеличението на цените за домакинствата, допълва БГНЕС.

Във видеоклип, публикуван в Twitter в четвъртък, той съобщава, че електричеството му е било "прекъснато". Жилищните и стопанските потребители бяха засегнати от скъпи сметки за комунални услуги, след като турските власти рязко повишиха тарифите за електроенергия на 1 януари. Повишаването на цените предизвика протести, а много малки предприятия изложиха сметките си на витрините на магазините, за да покажат колко близо са до затваряне. За да осигури известно облекчение, правителството въведе набор от мерки, включително коригиране на нивото, при което по-високите тарифи започват да се прилагат за домакинствата и някои предприятия, използващи повече електроенергия.

Но Кълъчдароглу - лидер на Републиканската народна партия (РНП) - заяви, че не е плащал сметките си от февруари, за да покаже солидарност с около 3,5 милиона турски домакинства, на които миналата година е било спряно електрозахранването поради неплащане. 73-годишният политик също така заяви, че цените на енергията са нараснали с повече от 400% през последните три години.

"Енергията е основно човешко право. Тя е като хляба, тя е като водата, тя е като въздуха. Електричеството е мое право", каза той. "Исках да бъда гласът на тези, които не могат да плащат". През март годишната инфлация в Турция се покачи до най-високото си ниво от две десетилетия - 61%, но според експертите истинската инфлация може да е още по-висока.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com